Парламентът вдигна данъците на 2 милиона автомобила

Парламентът вдигна данъците на 2 милиона автомобила . Собствениците на стари автомобили ще плащат по-висок данък от догодина. Това гласува окончателно парламентът, след като одобри вчера новата формула за изчисляване на налога върху моторните превозни средства. Тя вече ще включва два компонента -досегашния имуществен, който е на базата на мощността и годината на производство, и нов екологичен.

Свързано изображение

Промяната във формулата трябва да доведе до утежняване на данъка за стари автомобили с категория под Евро 4 и ще засегне близо 70% от автопарка в страната, т.е. над 2 млн. автомобила. За новите коли с най-добри еконорми трябва да има намаляване от сегашния размер. Колко конкретно ще бъдат налозите догодина ще зависи от ставките, които ще определи всяка една община. Те варират в голям диапазон и това е причината финансовото министерство да не представи разчети как промяната ще се отрази на хората.

Според ГЕРБ няма увеличение на данъци, а само преразпределение. „Вдигането на налога на старите автомобили ще бъде компенсирано с намаление за новите“, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. От ГЕРБ смятат, че за колите над 15 години налогът ще нарасне с около 30%. „На практика собствениците на тези автомобили ще бъдат натоварени допълнително с минимална сума, но това ще промени навиците им за опазване на околната среда“, посочи Евгения Ангелова от ГЕРБ. Александър Иванов обясни, че това всъщност било екологична санкция, която цели намаляване на замърсяването на въздуха и смъртността, породена от него. „На национално ниво смъртността може да бъде намалена с 4300 души, а само в София със 750 души“, отчете Иванов, информира в.Сега.

Според опозицията обаче мярката няма да има ефект върху екологията. „Само ще бръкнете в джоба на най-бедните, защото така е най-лесно. Но тези хора ще продължат да карат старите си коли, защото не могат да си купят нови“, заяви Явор Божанков от БСП. „Кой замърсява повече, бедният човек, който минава 1000 – 2000 километра на година, за да стигне до болницата примерно, защото е отдалечена, или богатият, който със скъпия си автомобил, ако ще и с Евро 10 да е, а не с Евро 5, който минава 100 – 200 хиляди километра на година?“, попита Филип Попов от БСП.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *