Парламентът гласува „за“ пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“

Със 140 гласа „за“, 48 – „против“, и 23 “въздържали се“ в парламента бе гласувано предложението на енергийната комисия за рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.
Един жълт депутат и един от „Атака” подкрепиха решението, останалите избраници от двете партии гласуваха против и въздържал се.
ПГ на Движение „Напред” също подкрепи идеята. Опозицията гласува против.
В решението се казва, че правителството на Република България трябва да разгледа във взаимодействие с ЕК възможностите за рестартирането на двата блока.
Това обаче трябва да стане в съответствие с правото на ЕС, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и безопасна експлоатация.
В документа се казва още, че правителството трябва да предложи на институциите на ЕС да преразгледат становището си по извеждане от експлоатация на наскоро затворените ядрени реактори, с оглед световната финансова и икономическа криза и при отчитане на най-високите норми за ядрена безопасност.
От 1 януари 2007 г. в АЕЦ „Козлодуй“ работят само два енергоблока – 1000-мегаватовите пети и шести блок. Трети и четвърти блок бяха спрени с решение на Министерския съвет от 21 декември 2006 г. в изпълнение на задълженията на страната по договора за присъединяване към Европейския съюз.
Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *