Парламентът: Договорите с „американските“ ТЕЦ-ове са недопустима държавна помощ

Временната анкетна комисия, която трябваше да оцени състоянието на енергетиката, поръча и оценка на ефективността на БЕХ

Договорите с т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн – AES Гълъбово Марица Изток 1 и КонтурГлобал Марица Изток 3 представляват държавна помощ в разрез с европейските правила, смятат депутатите от временната анкетна комисия към Народното събрание, натоварена да анализира състоянието на енергетиката у нас.

Според анализите, които правят, дългосрочните преференциални договори за изкупуване на електроенергия поставят двете централи в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите участници на пазара – съществуващи и бъдещи. Те гарантират висока възвращаемост на инвестициите и прехвърляне на всички рискове към Националната електрическа компания (НЕК).

Тъй като в договора за присъединяване на България към ЕС липсват предвидени изключения за отпускане на държавна помощ за сектора, тези договори трябва да бъдат разгледани като неправомерна държавна помощ и да бъдат предприети съответните действия, препоръчват депутатите.

Временната анкетна комисия беше създадена с решение на парламента в началото на 2015 година. Заседанията й бяха закрити за обществото. Докладът й беше одобрен от Народното събрание в четвъртък (9 юни). Документът беше внесен в деловодството на парламента още в края на април.

В него освен електроенергийния сектор се разглежда още и пазарът на природен газ у нас. Не са направени обаче оценки на въгледобивната индустрия, която например е в основата на развитието на електроенергийния сектор в Маришкия басейн.

Договорите с двата „американски“ ТЕЦ-а не са нотифицирани от Европейската комисия при влизането на страната в общността. В момента тече процедура по оценка дали те представляват недопустима от европейското законодателство държавна помощ.

Анкетната комисия предлага и промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Проблемите в сектора са свързани с бурното развитие на фотоволтаичните централи в регулаторния период 2011 – 2012 година, смятат депутатите. Тогава имаше пик на присъединените централи, а определените от регулатора цени са средно 700 лева за мегаватчас.

Това е много висока цена, макар и за екологично чиста електроенергия, посочват в доклада си от комисията.
Предложението е да се приложат насоките на Брюксел за държавна помощ за опазване на околната среда за периода 2014 – 2020 година.

В тях е предвидено производителите на зелена енергия да получават премия към пазарната цена и така те да продават директно своята електроенергия на пазара. „Още повече, че в България вече действа енергийна борса, на която тази енергия би могла да бъде предложена“, е записано още в доклада.

В него се посочват още и констатираните вече несъответствия – двойно субсидиране на централи, както и нарушения при присъединяването на ВЕИ-мощности към мрежата. По отношение на този сектор в енергетиката също тече процедура за проверка дали преференциалните условия не представляват недопустима държавна помощ.

 

investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *