Парламентът избира 11 свои представители в следващия ВСС

 
Единствено от Демократи за силна България отказаха да участват в процедурата за номиниране на нови съдебни кадровици. Мандатът на настоящия ВСС изтича на 3 октомври. Новите висши магистрати, които ще получат петгодишен мандат, трябва да изберат и главен прокурор. Процедурните правила за избор на членове от квотата на парламента предвиждат кандидатите да бъдат последователно представени, по азбучен ред, от вносителите на предложенията. Гласуването се извърва явно чрез компютъризираната система за гласуване, последователно, по азбучен ред на личните имена на кандидатите. За избрани ще се смятат тези 11, които са получи най-много гласове с обикновено мнозинство от присъстващите народни представители.
Кандидатите бяха изслушани на първото по рода си публично заседание на правната комисия на 11 септември. Дискусията, която се проведе в пленарната зала, продължи повече от 13 часа и беше излъчвана пряко по Националното радио. Въпреки, че процедурата получи висока оценка от експерти и политици, се чу и предупреждението, че нейната публичност не е достатъчна гаранция, че в следващия Висш съдебен съвет ще влязат най-добрите.
За мен беше важно всички, които се интересуват от темата, да видят кой от кандидатите е подготвен кой не. Това, на практика, дава възможност за един обществен контрол върху начина, по който ще гласуват и самите депутати. Ако те подкрепят слаби кандидатури това ще стане ясно за всички и аз мисля, че те не биха си го позволи и да се надявам, че няма да си го позволят, каза правосъдният министър Диана Ковачева.
Когато говорим за избори на ВСС, всички сме се фокусирали върху прозрачност, публичност. Това разбира се е важно. Но, ако публично и прозрачно изберем неподходящи хора, това няма да е особен успех. Затова ми се струва важно не само да запазим прозрачността, такава каквато я има, но и наистина да изберем най-добрите. Ако изберем недостойни хора публично и прозрачно особен смисъл няма, обясни главният прокурор Борис Велчев.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *