Парламентът обсъжда промените в Закона за държавния служител

Чрез промените в Закона ще бъде преустановена порочната практика на разпределяне на прекалено големи суми за допълнително материално стимулиране на служителите, които се раздават като процент върху основната заплата. Ще се въведе и възможност за допълнително материално стимулиране с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за административната структура, като разходите могат да бъдат до 5% от разходите за заплати.
Оценката на резултатите на основните звена, на съставните звена и на отделните служители ще се извършва по четиристепенна скала. Законът предвижда да се даде възможност за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати и да бъдат разпределяни до четири пъти годишно, като справедливо ще се отчита старанието и приноса на отделния служител. Ако служителят не се е справил с работата си и не е спомогнал за постигане на целите на администрацията, то той няма да получава допълнително възнаграждение за съответния период.
Министерският съвет предлага на тримесечие да не се раздават повече от 30% от възнаграждението. Поправките в Закона за държавния служител ще бъдат ябълката на раздора за тази седмица в парламента, прогнозираха от ДПС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *