Парламентът прие на второ четене бюджета за 2011-та година

Късно снощи Народното събрание прие на второ четене бюджета за 2011-та година, който предвижда 3.6 на сто растеж на брутния вътрешен продукт. В документа е заложен дефицит от близо два милиарда и 16 милиона лева. След като изслуша близо 15 часовите дебати финансовият министър Симеон Дянков благодари на депутатите за подкрепата. В кулоарите на парламента той съобщи, че коледни надбавки за пенсии няма да има.

Минималната работна заплата остава 240 лева и през следващата година. Не се предвижда промяна и в пенсиите въпреки увеличението на осигурителната вноска от 1,8 %. МВР, Министерството на отбраната и Министерството на труда ще получат най-много пари като отделените средства за вътрешното министерство ще бъдат над 1 млрд. лева.
Последните няколко часа преди приемането на бюджет 2011 на второ четене депутатите прекараха в спорове за парите, които трябва да се отпуснат за здравеопазването. Критиките на Коалиция за България бяха свързани с прехвърлянето на 1,5 млрд. лв. от Здравната каса в бюджета. Тези пари ще са за покриване на дефицити. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов отхвърли критиките с аргумента, че осигурителните вноски са публичен ресурс.
Спорове предизвикаха и текстове за общините и финансирането на филмовата индустрия.
В края на дебатите финансовият министър Симеон Дянков заяви: „Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета. Благодаря и на опонентите, някои от които критикуваха по същество и дадоха ценни идеи. България ще бъде една от само четири държави в целия ЕС, която ще изпълни Маастрихтския критерий за бюджетен дефицит. Ние сме и сред малкото държави в ЕС, които успяха да не увеличават данъци и да не намаляват пенсиите и заплатите. По този начин гарантирахме и стабилността на Валутния борд.
2011–та година ще бъде и първата година, в която всички пари за здраве ще се харчат за здраве. Въпреки трудностите предвидихме и повече средства за образование. Определих бюджет 2011 г. като бюджет на стабилността. Няма друг път за България освен този на последователната и отговорна фискална политика“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *