Парламентът прие на първо четене „абсолютната давност“

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за задълженията и договорите, с които се въвежда таван от 10 години на абсолютната погасителна давност за дълговете на физическите лица към частни кредитори. В момента има такава давност по отношение на публичните задължения.

Парламентът си прави нов сайт за 25 000 лева - България - DarikNews.bg

Според „Патриотите“ така се слага край на „вечния длъжник“, според Министерството на финансите предложението е опасно за банковата система.

Вносителите на промените са депутати от „Обединени патриоти“, които посочват в мотивите към законопроекта, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която все още не е въведена абсолютна погасителна давност за физическите лица.

Промените в закона - само за добросъвестните длъжници

С новите текстове се дава възможност човек да се освободи от своите изискуеми задължения след изтичане на определен период от време, за да се премахне фигурата на вечния длъжник у нас. Ако поправките минат и на второ четене, кредиторите няма да могат да възобновяват търсенето на вземанията си, както е в момента, информира economic.bg.

Депутатите дадоха зелена светлина за АЕЦ Белене | Политика ...

С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени сега действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите предвид дългия срок, в който могат да се съберат вземанията, се казва в мотивите.

Край на вечните длъжници

преди 20 часа

Асоциациите на банките, колекторите и дори Министерството на финансите излязоха с позиции, че законопроекта в този му вид е опасен за финансовата система, а като страничен ефект можем да очакваме повишаван на лихвите по банковите кредити.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *