Парламентът прие на 2-ро четене бюджет-2017 г.

Парламентът прие на второ четене рамката на държавния бюджет за 2017 г. В него е заложен дефицит от близо 864,2 млн. лв. Парламентът отхвърли предложението за отпускане на 10 млн. лева повече за БАН и на допълнителни 500 хиляди лева за Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Проблем при гласуването създаде подкрепено предложение от бюджетната комисия, което обаче не беше отразено в окончателната редакция на доклада за второ четене.
Борислав Великов /Реформаторски блок/ посочи, че чрез неправилно съставяне на доклада е постигнат обрат в залата по предложение, прието от бюджетната комисия. Може би е преднамерена, може би е случайна подмяната на решението на комисията по един малък, дребен, но много символичен въпрос, отнасящ се за финансова подкрепа за БАН, коментира Милен Михов /Патриотичен фронт/. По думите му този проблем не е нито финансов, нито коалиционен, нито политически, а жест към българските учени.
Предвидените приходи, помощи и дарения в държавния бюджет за 2017 г. са 21 932 005 400 лв. От тях данъчните приходи са 19 221 646 700 лв., а неданъчните – 2 710 358 700 лв.
Заложените разходи са 11 092 124 100 лв. От тях за текущи разходи са предвидени 8 910 512 800 лв., за капиталови разходи – 2 076 928 200 лв., за резерв за непредвидени или неотложни разходи – 71,1 млн. лв. Предоставените трансфери за общините са 2 881 352 500 лв. Вноската в общия бюджет на Европейския съюз за 2017 г. е 992,6 млн. лв.
Депутатите отхвърлиха предложението на Славчо Атанасов /Патриотичния фронт/ в резерва за непредвидени и неотложни разходи да бъдат предвидени допълнителни 10 млн. лева за култура, от които 2 млн. за честванията на 180 г. от рождението на Васил Левски. Сумата трябва да е целева, защото става въпрос за юбилей, обясни той.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/ коментира, че никой не е против честването на годишнината на Васил Левски. Тя обясни, че не е в резерва мястото да се предвиждат такива допълнителни средства и има ред и начин, по който това честване ще бъде финансирано. Не знаете каква е план сметката за тези чествания, гледаме в тавана и веем байрака, коментира Стоянова.
Това предизвика остра реакция от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Тук трябва да има отделно перо целево, защото става въпрос на първо място за почитане на този велик български син и герой Васил Левски, посочи Байрактаров.
Когато г-н Байрактаров стане министър на финансите, поемайки третия мандат в това НС, ще смени закона за публичните финанси и начина, по който се финансират различните мероприятия, репликира го Менда Стоянова.
В дебата се включи и Четин Казак /ДПС/ с цитат от стихотворението на Ботев „Патриот“, но думата му беше отнета.
Гласуването на останалите текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. ще продължи утре.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *