Парламентът прие окончателно промените в Закона за здравното осигуряване

Това ще става по предложение на управителя на Касата, реши парламентът с промените на второ четене на Закона за здравното осигуряване. Депутатите от БСП и ДПС не подкрепиха промяната.
Предложението е вариант да се заобиколили несъгласието на БЛС с новия Рамков договор. Аргументите са, че това е единственото решение, тъй като в противен случай не биха могли да се финансират всички нови клинични пътеки и дейности, предвидени в задълженията на НЗОК.
Предлаганите промени слагат край на здравното осигуряване в България и представлява заобикаляне на рамковото договаряне. Наблюдаваме прехвърляне на отговорността върху осигурените в България, критикува депутатът от ДПС Хасан Адемов и попита:
Къде е делът на държавата, на това, което плащаше държавата до миналата година? Имаме системно приравняване на данъците към осигурителните вноски. Това става през целия мандат на управлението на ГЕРБ.
От БСП укориха финансовия министър Симеон Дянков в кражба на 100 милиона лева здравни вноски от българите. Мая Манолова изчисли:
50 милиона неосъществен трансфер, обявен за противоконституционен от Конституционния съд, от Касата към здравното министерство и 40 милиона лева преизпълнение в събираемостта на здравните вноски на хората. Близо 100 милиона бяха откраднати в края на миналата година от здравните вноски, бяха прехвърлени в държавния бюджет, за да може министър Дянков да се тупа по гърдите в началото на тази година и да обяви, че е постигнал най-ниския в Европа възможен дефицит.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *