Парламентът чака оценка и визия за санирането

Парламентът, след дълги седмици на декларации, боричкания и замеряне с хартиени бомбички, реши най-после да се занимае с нещо по-сериозно. Може да е само едно поне засега, но нека си пожелаем да повлече крак и за други инициативи, а защо не и дългоочакваните реформи в най-сериозните сектори – икономика, здравеопазване, праводсъдие и т.н. Всички онези слаби места, за които Европейската комисия постоянно ни сочи с пръст като отрицателен пример и изобщо няма намерение да ни сваля от стената на срама. Депутатите  имат конкретното очакване: министърът на регионалното развитие и благоустройството в срок до 15 юли 2017 г. трябва да предостави на Народното събрание информация за приетите критерии и изпълнените цели на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и ефекта от спестените разходи за енергия. Това реши парламентът във връзка с разискване по питане от народните представители от „БСП за България“ Корнелия Нинова, Жельо Бойчев и Манол Генов към министър Николай Нанков за политиката на МРРБ за изпълнението на програмата за саниране.
Депутатите решиха още до 31 юли 2017 г. министърът да предостави на парламента информация за актуалното състояние на програмата за саниране, изразходваните финансови средства и стойността на сключените до 15 юли 2017 г. договори. До 15 септември 2017 г. министърът ще трябва да внесе в Народното събрание и предложение за бъдеща визия за националната програма и нейното финансово обезпечаване.
Депутатите спориха за разминаванията в цените на санирането в различните градове, за проблемите с контрола на изпълнението и възникналите дефекти в жилищата. Според Манол Генов от БСП програмата има пороци, средствата от нея са изразходвани нецелесъобразно. Отдавна е време да „санираме“ тази програма, защото тя няма да е единствената, която ще рухне под тежестта на собствените й негативи, коментира той. Колегата му от БСП Жельо Бойчев препоръча на МРРБ да има еднакъв аршин към общините, които проверява. Той попита какви мерки ще предприеме министърът за подобряване на управлението на програмата.
Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че програмата трябва да се развива и надгражда. Той отбеляза, че икономическият ефект е много важен за хората, които живеят в санираните сгради. Количеството спестена електроенергия е в размер на 975 000 мегаватчаса на година. Това са 130 млн. лв., които се спестяват годишно от сметките на потребителите, заяви той. Според него от БСП не харесват тази програма, защото хората я харесват.
Рамадан Аталай от ДПС призова програмата да се разшири и да обхване и еднофамилните жилища.
Министър Николай Нанков заяви, че от МРРБ отговарят и реагират на всички сигнали по програмата. Предприели сме действия и всички дефекти по изпълнението ще са за сметка на строителите, посочи той. По отношение на референтните цени на санирането и разликите при отделните сгради, министърът заяви, че който се е занимавал със строителен процес, знае, че „трудно се сравняват чушки с домати“.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *