Парламентът ще обсъжда ветото на президента на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване

Така той блокира увеличаването на възрастта за пенсиониране с четири месеца от първи януари догодина. Мотивите на държавния глава са свързани както с несъгласие с конкретните промени, така и с процедурите по приемането на закона.
В своето вето президентът Георги Първанов е категоричен, че приетият от депутатите закон съдържа съществени и непреодолими законодателни недостатъци, засягащи основни и неотменими права на гражданите. Той критикува т.нар. „швейцарско правило“, според което всяка година пенсиите се осъвременяват в зависимост от инфлацията и осигурителния доход. Отмяната му ще доведе до по-ниско индексиране на пенсиите спрямо инфлацията.
Държавният глава се противопоставя и на удължаването с шест месеца на срока за изчисляване на обезщетенията на болните, майките и безработните. Първанов атакува и промяната на възрастта за пенсиониране с аргумента, че това е инцидентна мярка със съмнителен ефект.
Само за тази година това е третият закон, върнат от президента. Ако депутатите обаче отново гласуват текстовете в предишния им вид, те влизат в сила и президентът няма право на второ вето.
Също за днес е предвиден и редовният петъчен парламентарен контрол, който ще започне след дебатите около президентското вето.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *