Парламентът ще търси варианти да се обложат ваканционните имоти

Парламентът ще търси варианти да се обложат апартаментите в курортите, отдавани под наем на туристи от техните собственици, но това няма да се случи по предложения от вицепремиера Валери Симеонов начин – чрез допълнителен имотен данък за жилище в курорт. Това стана ясно от изказване на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова в четвъртък.

Резултат с изображение за ваканциони имоти

Ден по-рано комисията прие на първо четене предложенията за промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвежда новия данък, но със заявка за сериозни корекции между двете четения.

Нов данък за жилища в курорти

В края на май вицепремиерът Валери Симеонов лансира идея да се въведе нов данък за апартаменти и вили в туристически райони. Така за всеки имот в 140 национални и местни курорта, който не е основно жилище на притежателя му, ще се дължи между 0.2 и 0.7% от данъчната оценка като допълнително облагане. Според Симеонов голяма част от въпросните апартаменти се отдават под наем на туристи, но тези приходи не се декларират и това е механизъм за борба с този сив сектор.

Същевременно обаче в четвъртък председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова съобщи, че одобрява идеята на Симеонов по принцип, но предложението ще бъде преработено. „От доста време се търси някакво решение за обхващане на сектора. Сегашното законодателство изисква да бъдат облагани с данък общ доход приходите от наем на апартаменти и къщи за гости, които не са регистрирани по закона за туризма“, коментира тя, допълвайки обаче, че „там нещата се укриват и практически няма облагане“.

Според Стоянова трябва да се търси някаква друга база на облагане. Причината е, че въвеждането на данък за имот в курорт би означавало двойно облагане за едно и също нещо, което противоречи на конституцията. Собствениците на ваканционни имоти плащат имотен данък както всички останали и те се определят от общинските съвети по места.

По време на заседанието на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС поиска законопроектът да бъде оттеглен и преработен със същия аргумент. „Неплащането на един данък не може да бъде избегнато с въвеждането на нов данък. Така внесен, законопроектът не може да бъде коригиран между първо и второ четене“, каза той. Според Георги Търновалийски от БСП големият проблем е, че не е ясно какъв е този данък. „Казахте, че ще замества курортната такса, но ако е такъв, мястото му не е в Закона за местните данъци и такси“.

Съмнения и дали може да се определи кое е „второ“ жилище

Друг текст от предложението в законопроекта също се оказа проблемен. Според проекта на „Обединените патриоти“ новият данък ще се дължи само в случаите, когато въпросният имот не е основно жилище на притежателя му. Според депутати от бюджетната комисия обаче това на практика не може да се провери, тъй като базите данни на общините нямат връзка по между си, информира в.Капитал.

„Във всички общини има база данни за жилищата там, но много хора имат имоти в други общини. Сега например, ако кметът на Чепеларе иска да провери дали дадено лице има друго жилище примерно в Несебър, не може да влезе в базата данни на Несебър“, каза Дора Янкова от БСП.

Колегата й Румен Гечев предложи първо да се направят разчети за този данък, както и дали не може да се повиши ставката за второ и трето жилище в курортите като за тези, които се регистрират като наемодатели, се предвиди облекчение. Така според него хората ще имат стимул да декларират, че отдават жилището си под наем и да плащат данък общ доход върху прихода от тази дейност.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *