Парното и топлата вода няма да поскъпват

Парното и топлата вода остават на старите цени и няма да има промяна за потребителите в началото на 2017-а година. Това увери председателят на КЕВР Иван Иванов след открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Той определи исканията на „Топлофикация София“ за увеличение цената на парното като неоснователни при така определеното изменение на цената на природния газ от 5%. „Законът е категоричен, че такова основание може да бъде само значително изменение на ценообразуващия елемент. 5% не са значително изменение на цената на природния газ“, коментира Иван Иванов. Шефът на регулатора се аргументира, че за да има основания да се поиска такова увеличение, поскъпването на цената на природния газ трябва да е най-малко 10%.  „Категорично мога да заявя за потребителите на топлинна енергия, че от 1-ви януари няма да има промяна в цената на топлинната енергия“, заяви Иван Иванов.

Припомняме, че поскъпване на парното в София от Нова година поискаха от столичната „Топлофикация“. Оттам пресмятат, че цената на топлото трябва да скочи с до 3 на сто, заради готвеното от регулатора поскъпване природния газ – с малко под 5%.

Тази година ще я изпратим и със спомена за епичните битки, които поведе националният омбудсман Мая Манолова срещу доставчиците на топлоенергия за цената и ролята на хонорарите, изплащани на юристконсултите от топлофикациите. Кой трябва да поеме тези разходи: данъкоплатците-потребители или дружествата, които ползват тези услуги. По думите ѝ „Топлофикация” събира три пъти юрисконсултски възнаграждения. „Веднъж през заплатите на нейните юрисконсулти, които като административни разходи са включени в цената за парното. Втори път през 1,300 лв., които са признати като разходи за съдебни разноски. Трети път гражданите биват осъждани в съдебните и изпълнителните дела и лично да платят тези юрисконсултски възнаграждения”, подчерта тя.

Очаква се на 30-ти декември на заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране становището, изготвено в доклада на КЕВР за увеличението на цената на природния газ от 5%, да бъде потвърдено. Иван Иванов увери, че след потвърждение на това становище се очаква до края на отоплителния сезон цената на топлинната енергия за българските потребители, както за домакинствата, така и за бизнеса, да не бъде променяна.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *