Парно, ток и вода са най-големият разход на българина

Сметките за парно, ток и вода гълтат най-голяма част от доходите на българина – 19 процента. Това показва проучване на Евростат, цитирано от БНТ.

Следващият голям разход от 17 на сто е за храна.Чак тогава следват парите за гориво, алкохол, цигари и обзавеждане на дома.

Когато битието на българина обаче бъде сравнено с това на европееца се вижда, че той е първенец в Европа по парите, които отделя за комуникации. Именно българите са тези, които отделят най-много средства от бюджета си за интернет и телефон сред жителите на Европейския съюз – цели 4,8 % от средствата си.

Освен че обича да ползва интернет и телефон средностатистическият българин често се качва и на обществения транспорт. В челото на Европа сме по отделени средства за това перо – 4,7 на сто от семейния бюджет. По този показател сме изпреварени само от съседите гърци, информира cross.bg.

По повечето от 12-те вида разходи, определени от Евростат страната ни се намира във втората половина на таблицата т.е. харчим по-малко.

Българинът харчи най-малко в Европа за дрехи и обувки- за това даваме едва 3,2 на сто от бюджета си. По-малко пари в сравнение с европейците отделяме и за поддръжка на автомобила си, и за посещение на заведения. Много по-рядко си правим и различни застраховки.

Като изключим крайностите, в които е първенец или аутсайдер, българинът е в златната среда и не се отличава много от европейците по отделените пари за алкохол и цигари, за гориво, за обзавеждане на дома и за пътувания.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *