Пеевски се раздели с дела си в „Булгартабак”

Видимото акционерно участие на Делян Пеевски в „Булгартабак“ приключи. Вчера стана ясно, че със сделка извън регулиран пазар, сключена чрез инвестиционния посредник „Капман“, са прехвърлени 368 361 от „Булгартабак холдинг“. Това съвпада с дела, който е притежание на „Табако Инвестмънт“. Компанията е собственост на „НСН Инвестмънт“ на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Те купиха дружеството през август 2015 г. от дубайска офшорка „Дженерейшън Интернешънъл Инвестмънт Лимитед“, представлявана от оръжейния бос Петър Манджуков=.

Купувачът на акциите на „Булгартабак“ е платил по 66 лв. за акция или 24,3 млн. лева.

Вчера е сключена втора крупна сделка с акции на „Булгартабак“, която е минала отново през „Капман“. Продаденият дял е 531 950 акции и той съвпада с книжата, които притежаваше италианският инвеститор Едоардо Миролио. Цената е 35 млн. лева.

Сделките идват на фона на критични събития и съобщения от цигарения холдинг. Във вторник „Булгартабак“ обяви, че спира да продава цигари към дубайските си поделения заради „негативния имидж“ на тези операции, създаван от „Икономедия“. Турски и български медии съобщиха, че според доклад на турските спецслужби пазарът в Турция е залят с нелегални цигари, произведени от „Булгартабак“. Компанията съобщи, че ще съкрати 400 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *