Пекин: Сорос обяви война на юана

Официалните китайски медии отправиха яросни критики срещу американския милиардер Джордж Сорос, който, според тях, обявил война на юана, който е под натиск.На Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос известният финансист, който е на 85 години, заяви, че едно твърдо кацане на китайската валута на практика е неизбежно и дори вече се случило.

Джордж Сорос посочи по-специално дефлационните напрежения и прекомерното увеличение на задълженията на страната като обезпокоителни фактори за икономическото забавяне.Юанът е жертва на все по-силните опасения за здравето на втората икономика в света, но наблюдателите обръщат особено внимание на изтичането на капитали от Китай, което според тях е отражение на тревожния бизнес климат в страната. След като рязко девалвира юана през август миналата година, Пекин вече се тревожи от бързото му обезценяване и харчи стотици милиарди долари, за да подкрепи курса му.

Джордж Сорос „публично обяви война на Китай“, възмущава се печатният орган на Китайската комунистическа парти (ККП), цитирайки изявление на милиардера, което изразявало противопоставянето на азиатските валути.

Агенция Синхуа припомни днес, че Сорос бил предсказал „няколко пъти в миналото“ икономически хаос. В уводна статия на „Глобъл таймс“, друго издание, зависимо от ККП, западняците биват обвинявани, че не поемат отговорността си в сегашния „погром“ в световната икономика.

През 90-те години на миналия век милиардерът предизвика спорове за методите му на работа, след като спекулира масирано срещу британската лира, а това накара централната банка на Обединеното кралство да извади валутата си от обменния режим, който я свързваше с други европейски валути, припомня АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *