Пенсиите под линия на бедност са 76.75 на сто

Пенсиите и техният размер – върху това фокусира  Българската асоциация на пенсионерите /БАП/ и  настоява за ежегодно преизчисляване на заварените стари пенсии на основата на средния осигурителен доход. Това казаха на пресконференция главният секретар на БАП Димитър Кисимов и д-р Димитър Нинов от организацията, цитиран от БТА.
БАП иска още безплатно или символично платено здравеопазване, включително зъболечение на пенсионерите на възраст 65 и повече години, или като начало – 70 и повече години.
Според организацията пенсиите на „болшинството от българските пенсионери са под прага на бедността“. В същото време относителният дял на т. нар. „джобни“ разходи в общите разходи за издръжка на здравеопазването у нас през последните години се движи между 50 и 55 на сто, което е най-висок дял в Европа и един от най-високите в света.
От БАП цитираха данни на НОИ към 31 декември 2016 година, според които 23,4 на сто от общия брой на всички пенсионери са с пенсии до 161,38 лв. С пенсии до 200 лева са 40,2 на сто, с пенсии до 300 лева – 65,8 на сто, с пенсии до 314 лева – 68,10 процента.
С пенсии с размери под линията на бедността по Евростат от 325.83 лв. за 2014 г. са 76.75 процента от пенсионерите в България.
Разчетите на БАП за 2016 година сочат, че преизчисляване на старите пенсии на основата на средния осигурителен доход за 2015 година от 726 лева би струвало около 1,8 до 2 милиарда лева годишно.
Въвеждането на напълно безплатно или символично платено здравеопазване и зъболечение за хората на възраст 70 и повече години ще струва годишно около 485 до 606 млн. лв.
Или общо за реализацията на тези две основни искания на БАП ще са необходими около 2,5 до 2,7 милиарда лева годишно.
Пенсионерите смятат, че в управленската програма на ГЕРБ и Обединените „патриоти“ има сериозни разминавания с предизборните обещания .
От БАП намират за символична единствената отстъпка на ГЕРБ спрямо исканията на Обединените „патриоти“ – повишаване на минималната пенсия от 1 юли тази година на 180 лева и през октомври на 200 лева. Според Асоциацията програмата потвърждава планираното с бюджета индексиране на старите пенсии от 1 юли тази година с 2,4 на сто, което на годишна база означава 1,2 на сто или около 4 лева месечно.
Пенсионерската организация предупреди, че търпението на пенсионерите вече е изчерпано и няма да позволят да живеят, забравени от държавата. Те заплашиха с протести и завеждане на дело срещу държавата в европейски и международни съдилища.
Според пенсионерите редица специалисти у нас и в чужбина определят провежданата у нас пенсионна политика през последните години като политика на своеобразен икономически геноцид, ако не към всички, то поне най-малкото към половината от общия брой на пенсионерите . Димитър Кисимов каза, че в управленската програма никъде не се говори за стандарта на живот на българина, а това трябва да бъде приоритет номер едно на всяко правителство.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *