Пенсиите у нас са сред най-неадекватните в ЕС

Пенсиите в България са сред най-неадекватните в ЕС. У нас пенсията е едва 39 на сто от средния доход на човек в предпенсионна възраст (в групата между 50 и 59 г.), докато в ЕС средното ниво на заместване е 56%. По-зле в това отношение са само в Ирландия и Естония, където процентът на заместване е 27%. Данните са от доклад на ЕК, представен вчера от Съвета на ЕС по заетост и социална политика.

Българските пенсионери са най-застрашените от бедност и социално изключване в сравнение с останалите страни от Европа. У нас почти 60 на сто от възрастните хора на 65 г. и повече са в риск да изпаднат в мизерия при средно 18 на сто за ЕС. Малко пред нас в дъното на класацията, но със значително по-нисък процент, са Латвия (с 38 на сто) и Румъния (с 37 на сто). Страната ни е сред първенците по дял на възрастните, които живеят в собствен дом – малко над 90 на сто от хората над 65 г. Това има и отрицателен ефект – според данните всеки пети пенсионер у нас е пренатоварен с разходите по дома си, тоест харчи над 40 на сто от дохода си по къщата. Като цяло за ЕС данните показват, че пенсионните системи успяват да предпазят възрастните хора от риска от бедност в годините на кризата и пенсионерите не са значително по-застрашени от другите групи в обществото.

Изследването мери жизнения стандарт на възрастните хора, като отчита общия им доход – от пенсии, спестявания, работа, достъпа до субсидирани услуги с публични средства като градския транспорт, притежанието на собствен дом – като процент от средния доход на работещите. Пенсионерите в шест страни живеят по-нашироко от заетите, защото имат по-висок жизнен стандарт. В Люксембург, Унгария, Гърция, Румъния, Франция и Испания общият доход на пенсионерите е над 100% от това, което получават средно работещите. Средното за ЕС е 93 на сто. Средният доход на българския пенсионер е около 86 на сто от този на работещия.

Съществена разлика отчитат данните в пенсиите между мъжете и жените. Разликата е заложена заради по-високите заплати, които мъжете получават, по-дългата трудова кариера. У нас разликата между заплатите е 13.5 на сто. При пенсиите обаче е значително по-висока – средно пенсиите на мъжете са с около 37 на сто по-високи от тези на жените. Средното за ЕС е 40%. В някои страни разликата е още по-значителна – в Люксембург и Холандия мъжете пенсионери вземат с 46 на сто повече от жените, следвани от Германия, Великобритания, Австрия и Ирландия. Само три са страните, в които мъжете получават под 10 на сто по-високи пенсии – Естония, Дания и Словакия. Това означава, че и разликата в заплатите при тях е значително по-ниска.

РАБОТА

Малко над половината от хората между 55 г. и 64 г. у нас не работят. Безработицата сред хората в предпенсионна възраст обаче се оказва дори по-сериозен проблем в 15 други държави, сред които Португалия, Австрия, Румъния, Белгия, Полша и др. За сравнение – в Швеция 75 на сто от хората в тази възрастова група са заети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *