Пенсионната възраст да гони най-малко 70 год.

Пенсионната възраст  до 2050 година трябва да достигне до най-малко 70 години, особено в богатите страни, тъй като очакваната продължителност на живота ще надхвърля 100, според нов доклад на анализатори от световните организации.Световният икономически форум заяви, че служителите трябва да продължат да работят до 70 години в държави като Великобритания, САЩ, Япония и Канада. Увеличението ще е необходимо, тъй като броят на хората над 65 години ще се удвои до 2,1 милиарда до 2050 г. Дотогава съотношението брой на работниците към  пенсионер ще е намалял наполовина: четири към един.
Майкъл Дрекслър, ръководител на финансовите и инфраструктурните системи на Световния икономически форум, заяви, че очакваното нарастване на дълголетието е финансов еквивалент на изменението на климата. „Сега трябва да се обърнем към него или да приемем, че неговите неблагоприятни последици ще навредят на бъдещите поколения, поставяйки невъзможно напрежение върху нашите деца и внуци“, каза той.
В Обединеното кралство възрастовата пенсионна възраст трябва да нарасне от 65 през 2018 г. на 68 години до 2046 г. Доклад за Департамента по труда и пенсиите по-рано тази година предложи работници под 30 години да не получават държавна пенсия до 70-годишна възраст. Докладът на форума на тема „Ще живеем до 100 – как можем да го постигнем“, казва, че правителствата трябва да улеснят работниците да отложат пенсионирането си и да посрещнат положително скорошните реформи в Обединеното кралство.
Схемата за автоматично записване означава, че повече от шест милиона британски работници са автоматично регистрирани в схема за пенсионно спестяване, но все още се опасяват колко е заделен.
Световният фонд за социално подпомагане заяви, че до 2050 г. в осемте изследвани държави се очаква да се увеличи дефицитът в пенсионните спестявания от 70 млрд, става дума за водещите икономики: Австралия, Канада, Китай, Индия, Япония, Холандия, Великобритания и САЩ.
Разликата е размерът на парите, които се изискват във всяка страна, за да се гарантира доход от пенсиониране, равен на 70% от доходите на лицето преди пенсиониране.
Жак Голе, президент на здравеопазването и богатството в Мърсър, който работи с Форума за изготвянето на доклада, заяви, че въпросът е в критична точка. „Няма решение за“ сребърен куршум „за решаване на пенсионните различия. Лицата трябва да увеличат личните си спестявания и финансова грамотност, докато частният сектор и правителствата трябва да предоставят програми, които да ги подкрепят“, каза той.
Форумът също така твърди в доклада, че държавите трябва да събират и комбинират данните за пенсиите, за да дадат на работниците пълна представа за финансовото си състояние. В него се цитира за пример Дания, където онлайн табло за управление събира цялата пенсионна информация, за да даде на физическите лица подробности за различните им пенсионни спестовни сметки.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *