Перперикон гони Троя по слава

Златно съкровище и древен град в Карловско бяха сред ударите на 2006 г.

Антично джудже и бикини на древна дама развеселиха археолозите

И през 2006 г. българските археолози не останаха с празни ръце. Откритото злато беше по-малко в сравнение с миналия сезон, но към музеите потеглиха нови уникати. Находките принадлежат към най-различни исторически епохи – от праисторическата древност до ХIV век. Това помогна да се хвърли светлина върху много стари загадки.Перперикон и Долината на тракийските царе бяха най-голяма атракция за археолозите в отиващата си година. Проф. Николай Овчаров разкри не само как древните са леели метал, но и ритуалите на тракийското светилище. И дори демонстрира как жреците са гадаели по вино и на яйца, печещи се на слънцето. Това лято родният Индиана Джоунс разкопа последното „липсващо звено“ – културния пласт от римската епоха. Най-ценната находка бе бронзов кръст с мощи на епископ Никета Ремесиански – Кръстителя на Родопите. Оръжие, робски вериги и изпотрошени кръстове, свидетелстващи за трагичната гибел на средновековната крепост в края на ХIV век, също бяха открити от археолозите в Перперикон.

Друг голям удар бе уникален златен кинжал, изровен край карловското село Дъбене от екипа на младия софийския археолог Марин Христов.

Оръжието няма аналог в света дори сред находките от древна Троя. Заедно с кинжала край Дъбене бяха извадени 16 000 златни пластини. Съкровището се датира към III хилядолетие пр. Хр.

Край друго карловско село – Васил Левски, д-р Константин Кьосев пък разкри най-стария тракийски град с голяма царска резиденция на над 2500 г. Древното селище прилича на останалия под водите на язовир „Копринка“ Севтополис.

Край Айтос екипът на доцент д-р Красимир Лещаков също извади на бял свят прасторически град. Той има площ от 30 дка с централната улица, широка цели 9 метра, и павиран площад, че на всичко отгоре и с канализация. Става дума за тайнствена цивилизация, развивала се на Балканския полуостров преди 8000 години, заявиха учени.

Не мина и без любопитни находки. Гроб на антично джудже откриха пък археолозите от екипа на д-р Бони Петрунова в крепостта Калиакра. То е било на 26-30 години и с ръст 110 сантиметра. До великотърновското село Хотница намериха шейкър на 6000 години, както и фигура на праисторическа дама с бикини. Те дори засенчиха изровената на същото място единствена на Балканите бронзова статуетка на римската богиня Фортуна от II век.

Д-р Георги Китов влезе в поредната тракийска гробница край село Конуш, Хасковско. Тя е на аристократ от V-IV в. пр. Хр., който най-вероятно е бил жрец на бога Загрей – господаря на залеза и смъртта. Открити бяха три уникални дървени сърца със забити в тях бронзови гвоздеи. Според една от легендите по тези земи съществувал вид копър, чието семе приличало на сърце. Това семе се използвало от древните траки като противозачатъчно средство и оттам те свързали формата на сърцето като символ на любовта.

25 златни предмета извадиха археолозите от тракийската могила край Синеморец, открита при строеж на хотел. Сред находките има две златни огърлици и диадема, няколко сребърни диска, обеци с филигрирани кончета и колесница играчка. Огърлицата и диадемата най-вероятно са принадлежали на царица на тракийското племе аспи. За първи път най-прочутите ни златни съкровища бяха събрани в една изложба. Тя бе видяна от над 300 хиляди българи и чужденци в морската ни столица.

Константин СЪБЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *