Пестим данъци чрез дарения за инвалиди

Легално можем да намалим до 30% от облагаемия доход.

По-малки данъци ще платим, ако правим дарения. Така може да се намали до 10% от годишния доход преди облагане. В закона за облагане на доходите подробно е изброено в полза на кого трябва да се направи дарението, за да се ползват данъчни облекчения. Важно е да се знае, че пари могат да се дадат и на хора с увреждания, дори те да са близки роднини.

Дарението на пари в брой се доказва с договор за дарение и приемо-предавателен протокол. Ако то е за брат или племенник, се начислява данък от 0,7%. А ако инвалидът не е роднина, налогът е 5%. Но за дарение на съпруг, родители, баба или дядо данък не се дължи.

Ако след плащане на задължителните осигуровки доходът ви за миналата година е 12 000 лв., трябва да платите

2 340 лв. данък. Но с 10% дарение на инвалид, или 1200 лв., пестите 288 лв. данъци. Ако работите само на заплата, държавата ще трябва да ви върне тези пари.

Други начини за намаляване на данъците са доброволните вноски за пенсионно осигуряване, както и застраховките „Живот“. Ако използваме всички варианти, легално можем да намалим до 30% от годишния доход.

Последният срок за подаване на данъчни декларации е 17 април. Формулярите попълват хората, които имат доходи извън работната заплата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *