Петков набеди държавата в съучастие в контрабандата

Депутатът от БСП Румен Петков обяви, че България е загубила около един милиард лева от контрабанда на цигари за 2010 година. По думите на бившия министър на вътрешните работи това не може да стане без съучастието на държавата – на МВР, Гранична полиция и Агенция „Митници“, съобщи БТА.

На пресконференция Румен Петков обяви, че по мнението на експерти контрабандата вече надвишава 40 процента, а60 на сто от контрабандния трафикна цигари у нас. Той предложи да се направи българо-турска комисия, която да провери с каква стока товарните автомобили са излизали на турската граница и с каква са влизали на българска територия.
На турската граница са излизали цигари, а на българската са влизали найлонови торбички за Австрия, заяви Петков. Той отбеляза, че контрабандните канали са били спрени и Европа е нямала оплаквания, а сега европейски държави казват, че контрабандата през нашата граница е заплаха за тяхната сигурност.

Бившият министър посочи, че само за един месец по мнението на европейски експерти, от средата на ноември до средата на декември, в страната са влезли незаконно 560 човека, които имат забрана за влизане в ЕС. Според него каналите за трафик на цигари започват да се развиват като канали за трафик на хора и за това е отговорно българското правителство.

По думите му първият тежък провал на страната ни от 1990 г. е въпросът с присъединяването ни към Шенген..

Вчера червеният депутат заяви в Плевен, че от договорените с Европейската комисия средства за подготовката на страната ни за влизане в Шенген са усвоени 130 милиона евро, а 30 милиона евро са били преразпределени в Министерството на финансите и са харчени за други цели.
„Склонен съм да подозирам, че част от тези пари са откраднати“, каза Петков.

Според него причините страната ни засега да не бъде приета в Шенгенското пространство няма да бъдат политически, а в неизпълнение на конкретните технически критерии. Той изрази мнение, че „за ЕС е неприемливо страната ни да бъде приета при толкова висок ръст и ниво на контрабандата“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *