Петролните играчи се втурват в нова надпревара

Петролните играчи помпат мускули за следващите 10 години, когато съотношението на силите на световния петролен пазар може да се промени коренно.  При действащите в момента цени на петрола, САЩ могат да удвоят собствените си добиви и да оставят зад себе си Саудитска Арабия и Русия.

Според някои експерти, в перспектива въпросът за лидерството на световния петролен пазар ще се решава не от цената или обема на откритите запаси, а от технологиите.
След многомесечни усилия на ОПЕК и няколко други държави-производителки с цената на съкращаване на добиваните количества, се постигна крехък баланс между търсенето и предлагането. От началото на 2017 година добивите на петрол са съкратени с 1.8 милиона барела дневно, а запасите в света са намалели от 294 милиона барела до 33 милиона барела.
Затова от началото на април сортът Brent достигна ниво от 71-72 долара за барел. Ниските цени на петрола сринаха инвестициите в проучването на нови запаси през 2015-2016 година. Но при сега действащата цена, до края на годината и догодина можем да очакваме наливането на много повече средства, отколкото тези 150 милиарда долара през 2017 година.
При това сега с новите технологии, всеки вложен долар дава двоен добив в сравнение с 2014 година. Това може да провокира нов бум на добива на шистов петрол в САЩ и от сега добиваните 10 милиона барела на денонощие, те да достигнат 18 милиона барела. От държавите, които могат да си позволят последните технологии в петролната индустрия, най-много ще се възползват САЩ и Саудитска Арабия, коментират експерти. Според тях, държави, които залагат на остарели начини за работа, постепенно ще бъдат изтласкани от пазара главно с дъмпинг на цените.

Днес пък иранското правителство реши да замени долара с евро като основна валута за осъществяване на международни транзакции, съобщи днес агенция Мехр, цитирана от ТАСС. Решението е изпратено до министерствата, организациите, компаниите и държавните ведомства на Иран.  Освен това всички държавни учреждения трябва да използват европейската валута при изготвянето на финансовата статистика и отчетите. Управителят на иранската централна банка Валиула Сейф  каза миналата седмица, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е приветствал неговото предложение за замяна на долара с евро във външната търговия на Иран, припомня Ройтерс. Техеран от години се опитва да се отдели от долара заради политическото напрежение с Вашингтон, макар че все още голяма част от външната търговия на страната е в долари, а обикновените иранци ползват американската валута за пътувания и спестявания. Банковите трансакции с долари вече са трудни за Иран, тъй като законовите рискове обезкуражават американските банки да правят бизнес с Техеран. Чуждестранните компании могат да попаднат под ударите на санкциите, ако сключват сделки с Иран в долари, дори ако операциите включват неамерикански подразделения.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *