Петролните пазари игнорират неуспелия опит за преврат в Турция

Днес цените на „черното злато“ са без съществени изменения, след като в края на петъчната търговия те нараснаха за кратко като първа реакция на опита за военен преврат в Турция. Фючърсите на американския лек суров поскъпнаха до 46,32 долара за барел, а на петрола сорт брент – до 48,21 долара за барел след новината, че важният транспортен коридор през Босфора е бил затворен за няколко часа в събота като предпазна мярка в резултат на опита за военен преврат в нашата съседка.

Трябва да се има предвид, че Босфора е една от най-важните транспортни точки в света за морски транзит на петрол. Над 3% от световното предлагане на ценната суровина (или около 3 млн. барела на ден), предимно от Русия и Каспийско море, минава през водния път от 17 мили, който свързва Черно с Мраморно море и респективно със Средиземноморието.

Но след неуспелия военен преврат, още в ранните сутрешни часове на съботния ден стана ясно, че е бил подновен свободния транзит на транспортни танкери през Босфора. Това парира първоначалния отскок на цените и днес фючърсите на американския лек суров петрол и на петрола сорт брент се търгуват съответно около 46,00 и около 47,65 долара за барел – почти без промяна в рамките на деня.

Липсата на сериозно нарушаване на петролните транспортни доставки през Босфора обаче ограничава поскъпването на петрола. Друг фактор, натежаващ върху цените, е и новото нарастване на действащите американски сондажи. Според компанията за петролни услуги Baker Hughes активните американски петролни сондажи са нараснали за последната седмица с 6 броя до общо 357 броя. Това представлява тяхно повишение за шеста от последните седем седмици и най-голям брой на разработваните находища от април насам. Така остава открит важния въпрос за свърхпредлагането на петрол на световните пазари, който беше в основата на драматичната обезценка на черното злато през изминалите две години.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *