Петролът бележи ценови ръст

Запасите на петрол в САЩ са отбелязали спад през последната седмица. Глбално цените на суровината в началния период на търговия в сряда започнаха да се увеличават. Това стана ясно след като се появиха данни за понижение на запасите от петрол в САЩ.

Цената на един барел достигна до малко над 56 долара, за така нареченият сорт „Брент“. От гледна точка на Американския институт за петрол, наличните запаси от него в САЩ през отминалата седмица, а и малко преди това, са отбелязали лек спад надолу с приблизително 1,4 милиона барела. Показателите за бензин са около 3,6 милиона барела, а други производни карайни продукти с около 1,5 милиона барела. Очакват се нови данни от информация от Американската агенция за енергийна информация.

Допълнителна информация в подкрепа на реализирания спад на запасите от суровината е политиката на Саудитска Арабия, която продължава да иска действие споразумението за намаляване на добива през втората половина от 2017 година. Трябва да се напомни, че Саудитска Арабия е най-значимият член на организацията ОПЕК и това със сигурност може да окаже съществено въздействие върху вземането на решение на предстоящата среща на организацията през месец май, която трябва да се проведе във Виена, Австрия.

От анализаторските кръгове споделят мнението, че процесите вървят по-скоро към продължаване на на пакта ОПЕК и евентуални други участници в подкрепа на усилията на производителите на петрол да се снижи темпа на голямото предлагане на петролния пазар и така да се постигне ефект на стабилизация на цените на малко по-високи нива на котировка.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *