Петролът е на 4-годишен връх

Към 9,30 часа българско време петролните фючърси на европейския вид Brent се повишиха в азиатската търговия до 81.62 долара за барел, достигайки нивата от ноември 2014 г., като нараснаха с 41 цента или с 0.5% спрямо котировките при затваряне на търговията в понеделник. В същото време фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) достигнаха 72,37 долара за барел, което е с 29 цента, или с 0,4% над нивата от понеделник, информира infostock.bg.

Съединените щати от 4 ноември ще се наложат санкции за износа на петрол от Иран, а Вашингтон ще окаже натиск върху правителствата и компаниите по целия свят да спад да купуват петрол от Техеран.

„Иран ще загуби значителен част от износа си и поради нежеланието на ОПЕК+ да увеличи производството си, а в момента пазарът не е добре балансиран, за да запълни дупката при предлагането“, коментира за „Ройтерс“ Хари Чилингирян, глобален анализатор за стоковите пазари във френската банка BNP Paribas.

ОПЕК + е името, което получи групата на производителите на петрол, включително Русия, която не е член на ОПЕК, които подписаха споразумението за намаляване на добивите с 1,8 млн. барела на ден от началото на 2017 г.

Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Иран обявиха във вторник, че са решени да разработят платежни механизми за продължаване на търговията с ирнски петрол, въпреки санкциите на САЩ. Затова и повечето анализатори очакват ответна реакция от Вашингтон да увеличат износа си на петрол с между 1 и 1,5 милиона барела на ден, колкото е приблизително дневния износ на Иран.

Как ще действа ОПЕК?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от ОПЕК и Русия да увеличат доставките си, за да компенсират очаквания спад в износа на Иран, който е третият по големина производител в ОПЕК.

ОПЕК и Русия обаче засега отхвърлят подобни призиви.

„Всяко официално решение за допълнително производство на петрол от групата на производителите от ОПЕК+ може да бъде взето само на редовно заседание на министрите на петрола и на ерегетиката на групата. Такова е насрочено за началото на декември във Виена. По този начин периодът на прогнозиране на цените на петрола за потенциално увеличаване на печалбата е доста широк, след като Иран загуби износа, а ОПЕК+ остава в режим на готовност „, коментира Чилингирян.

Прогнозите

Ашли Кели, анализатор в компанията за финансови услуги Cantor Fitzgerald, прогнозира, че суровият петрол може скоро да достигне 90 долара за барел.

„Ние не вярваме, че ОПЕК и страните извън картела може да увеличат значително производството си в близко бъдеще, тъй като физическият свободен капацитет на пазара не е толкова висок“, уточни Кели.

„Ако ОПЕК+ не е в състояние да увеличи добивите си, цените на петрола действително ще продължат да поскъпват и то много“, прогнозира Стивън Иннес, ръководител на търговията за Азиатско-тихоокеанския регион във брокерската компания OANDA в Сингапур.

От американската банка Merrill Lynch повишиха средната си прогноза за цените на Brent за 2019 година от 75 долара за барел до 80 долара, а за WTI – по-малко, само с 2 долара, до 71 долара за барел.

Заканата на САЩ

Според анализаторите на банката, „факторът Иран може да доминира на пазара в близко бъдеще и да причини скок на цените на суровия петрол, въпреки че най-вероятно след това ще се появи отново повишено търсене на развиващите се пазари“.

Индийските рафинерии, засегнати от високите цени на суровия петрол и спадаща рупия, планират да намалят вноса на петрол, което може да е знак, че високите цени започват да вредят на търсенето.

Потвърждение на новината, че САЩ ще увеличат износа си дойде от направи CME Group Inc. (собственикът на Чикагската стокова борса), която обяви в понеделник, че ще стартира търговия с фючърси на WTI, за да повиши доставките и износа на американски суров петрол.

 

 

infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *