Петролът остава скъп след опасенията за нарушаване на доставките от Африка

Цената на петрола остава висока след опасенията за намалени доставки от Африка. В Нигерия – един от най-големите африкански доставчици на петрол, се извършиха нови нападения над петролни съоръжения. Разрушени са обекти на италианската компания ENI в делтата на р. Нигер. Пожар в Конго пък стана причина за спиране на работата на рафинерии на Total

Цената на петрола остава висока след опасенията за намалени доставки от Африка. В Нигерия – един от най-големите африкански доставчици на петрол, се извършиха нови нападения над петролни съоръжения. Разрушени са обекти на италианската компания ENI в делтата на р. Нигер. Пожар в Конго пък стана причина за спиране на работата на рафинерии на Total.

Тези фактори станаха причина за силен ръст на цената на суровината през изминалата седмица. Европейският сорт Brent поскъпна с 2,3% на международните пазари и приключи търговската седмица на ниво почти 67 долара за барел.

Лекият суров петрол с доставка през юни достигна до 62,37 долара за барел в последната сесия в петък на борсата в Ню Йорк, съобщава Bloomberg. Тази сутрин търговията се поднови с незначителен спад – до 62,32 долара за барел. Контрактите са с доставкапрез юни.

В електронната търговия на ICE в Лондон сортът Brent се търгува на ниво 66,75 долара за барел, регистрирайки понижение с 8 цента спрямо цената на затваряне в петък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *