Петролът отново над 125 долара за барел

Черното злато се възстанови от загубите по-рано през седмицата след съобщението днес от официален представител на гръцкото правителство, че сделката по размяна на облигациите върви добре, а банките и фондовете оказват подкрепа, което увеличи оптимизма, че споразумението ще се постигне и ще се изчисти пътя за отпускането на извънредната помощ, чиято цел е да се предотврати непосредствен фалит.
Контрактите за фронт-месеца при сорта „Брент“ напреднаха в 13 часа с 1.14 долара до 125.26 долара за барел, а по-рано удариха интрадневен връх от 125.58 долара за барел. Американският лек суров петрол спечели 78 цента до 106.94 долара за барел, а върха за деня при него беше на 107.16 долара за барел.
Развитието около Гърция определено оказа подкрепа на еврото и това от своя страна даде сила и на суровините, по-специално на деноминираните в долари. Гърция все пак ще остане източник на несигурност до 21 часа, когато е крайния срок за инвеститорите да подпишат реструктурирането на дълга й, което ще доведе до намаляването му с около 100 милиарда евро.
Днес ЕЦБ има редовно заседание и очакванията са да остави лихвите без промяна, както и да сигнализира, че банката е изиграла своята роля в борбата с дълговата криза в еврозоната с отпускането на огромни евтини заеми за банките в два рунда, които шокираха някои лица в централата.
Инвеститорите остават фокусирани върху напрежението с ядрената програма на Иран, което доведе и до последното покачване на петрола. Политическият риск в Близкия изток нарасна значително, тъй като войната между Иран и Израел е почти неизбежна. Вчера Франция изрази скептицизъм, че съживяването на разговорите между 6-те големи сили и Иран ще доведат до някакъв успех, тъй като Техеран не изглежда искрен и готов да преговаря за бъдещето на ядрената програма.
Намалелите доставки могат да станат по-очевидни, тъй като „Роял Дъч Шел“ започна да търси алтернативно гориво, когато оставащите договори за доставки от Иран бяха спрени, за да се спазят санкциите.
Икономическите новини също помогнаха, тъй като японската икономика се сви с по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие, докато компаниите са увеличили разходите, което подкрепя цените на петрола. Ревизията показа свиване на БВП с 0.2%, тъй като търсенето от компаниите се е увеличило заради реконструкциите след удара от цунамито по североизточния бряг.
Вчера данни от САЩ показаха ускорен ръст при създаването на работни места в частния сектор през февруари. Това увеличи оптимизма спрямо предстоящите утре правителствени данни за март месец. Частният сектор е добавил нови 216 000 работни места през миналия месец при положение, че икономистите очакваха 208 000. Това сигнализира, че пазара на труда се възстановява с бърз темп.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *