Петролът отново пое нагоре след нова буря в Карибския басейн

Цената на петрола прекъсна спада си от последните няколко дни и регистрира повишение в резултат на новата тропическа буря, която се сформира в Карибския басейн и заплашва да достигне бреговете на мексиканския залив.

Четвъртата поред тропическа буря Debby има опасност да се превърне в първия за тази година ураган, но според прогнозите тя няма да заплаши вътрешността на континента.

Фючърсите на петрола с доставка през октомври регистрираха повишение от 0,6 долара до ниво от 72,36 долара вчера по време на търговията си на щатските пазари, като добавиха нови 0,5 долара по време на азиатската търговия до ниво от 72,86 долара за барел.

Допълнителна подкрепа на ръста в цената на петрола бе оказана и от продължаващото напрежение около Иран и неяснотата дали ще се стигне до споразумение с ООН, или на страната ще бъдат наложени санкции.

Анализаторите се опасяват, че при налагането на евентуални санкции Иран може да използва производството си на петрол, като оръжие в борбата си с останалия свят.

Ръстът в цената на петрола става реалност след два дни на силен спад в резултат на данните за запасите на петрол в САЩ, които изненадаха приятно анализаторите.

Запасите на петрол регистрираха понижение от 600 000 барела за изминалата седмица на фона на средните очаквания на анализаторите за спад от 1,1 млн. барела, докато тези на бензин са се повишили с 400 000 барела при средни очаквания за спад с 2,4 млн. барела.

Поскъпването на петрола доведе до повишение в цената и на златото. Фючърсите на благородния метал с доставка през октомври регистрираха повишение от 1 долар до ниво от 624,10 долара за тройунция.

Еврото отново губи позиции спрямо долара, като не успя трайно да се задържи над 1,2800 долара за едно евро и към момента се търгува при нива от 1,2774 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *