Петролът се устреми към двумесечно дъно от пренасищане на пазара

Цените на „черното злато“ се понижават с над 0,5%, доближавайки двумесечните дъна, ударени в петък, тъй като инвеститорите продължават да се тревожат, че глобалното петролно пренасищане може отново да натежи върху пазарите на важната енергийна суровина.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември се понижават с 0,66% към 43,90 долара за барел, след като в петък те пробиха под психологическата бариера от 44 долара за пръв път от средата на май, достигайки двумесечно дъно от 43,76 долара за барел (най-ниско ниво от 10-и май).

На цените отново натежа интензивното нарастване за четвърта поридна седмица  на действащите американски сондажи. Според компанията за петролни услуги Baker Hughes активните американски петролни сондажи са нараснали за последната седмица до 22-ри юли с 14 броя до общо 371 броя. Въпреки че действащите американски сондажи са далеч под техния брой преди година (659 броя) и със 76,9% под пика от 1609 броя, достигнат през октомври 2014 година, тяхното трайно повишение през последните седмици предполага, че петролните компании в САЩ желаят да подновят своите инвестиции в сектора при текущите цени на „черното злато“. Това от своя страна оставя открит важния въпрос за свърхпредлагането на петрол на световните пазари, който беше в основата на драматичната обезценка през изминалите две години.

Септемврийските фючърси на петрола сорт „брент“ се понижават с 0,63% към 45,40 долара за барел, задържайки недалеч от двумесечното дъно около 45,20 нивото, достигнато в края на миналата седмица (най-ниски цени от 11-и май насам).

Междувременно банката Barclays посочи, че глобалното потребление на петрол през третото тримесечие на настоящата година ще нарасне с по-малко от една трета от растежа, отбелязан преди година с оглед на слабото представяне на глобалната икономика.

Анализаторите на Morgan Stanley пък отбелязват, че насрещните ветрове пред световната икономика ще се засилят през второто полугодие, довеждайки до очаквания за по-ниски петролни цени.

Всички това кара търговците на енергийните пазари да продължават да се безпокоят, че ще отнеме повече време, преди да се постигне нов баланс между търсенето и предлагането, тъй като петролният добив на някои от големи производителки ще продължи да нараства.

Доказателство за това са данни, оповестени в петък, според които петролният износ от Южен Ирак само в рамките на първите 21 дни на юли е бил в размер на 3,28 млн. барела на ден – над ежедневния петролен експорт за 3,18 млн. барела през юни.

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *