Петролът под напрежение, ОПЕК пред споразумение?

Петролът отново е горещата тема на световните пазари и цените трудно отлепват от регистрираните в последните тримесечия дъна.  Опасенията за световен заговор в кръга на производителите на нефт според международните анализатори е спирачка за устойчивото възстановяване на цените на суровия петрол.

Това е синтезираното съдържание на декларацията на  венецуелският енергиен министър Еулогио Антонио дел Пино Диас, който в интервю отново подчерта, че нивото на производството на петрол в света е прекомерно и трябва да се намали поне с 10%, за да може цените  да се стимулират. Сегашният добив на петрол е около 94 милиона барела на ден. Той изглежда прекален и трябва да намалее с повече от 9 милиона барела, за да се върнете до устойчиви нива.

Интересно е изявлението на генералния секретар на ОПЕК (международна организация на производителите на нефт)  Мохамад Сануси Баркиндо, който в интервю, публикувано вчера  в La Repubblica, подчертава важността за намирането на форма на споразумение, което да установи ценова стабилност. В следващата среща на организацията, която обединява най-големите производители на петрол в света, ще бъде особено актуална дискусията с Иран. Не се изключва възможността от по-широко споразумение с други страни, които не са членки на ОПЕК и Русия, опит определен като „логичен процес.“ В интервюто генералният секретар Баркиндо също подчерта „новопристигналата“  конкуренция на производителите от възобновяеми  енергийни източници, които наред с други аспекти представляват пречка при достъпа до кредити за нови инвестиции.
Припомняме, че ОПЕК ще се събере официално следващата седмица в Алжир за да обсъдят максималния добив на „течното злато“. Мярка,  станала необходима, защото има „три милиарда непродадени барела“, които тежат като камъни бърху цените на суровия петрол  на международните пазари. Един от най-горещите възли ще бъде свързан с Иран, който наскоро заяви, че иска да приведе производството на досанкционни нива, които са близо  4,5 милиона барела на ден (двойно на текущото производство).
Според нигерийския генерален секретар и в Иран са наясно със ситуацията и каза, че е сигурен „че няма да липсва сътрудничество“. Междувременно  продължава тъмния период за цената на петрола. На международните борсови пазари тази сутрин цената за барел беше 43$ , което е спад с още 0,65%, докато Брент се търгува на 45.70$, надолу с повече от половин пункт.
Публикацията подготви: София НАЙДЕНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *