Петролът поевтинява въпреки спада на запасите в САЩ

Фючърсите на петрола продължиха да поевтиняват в четвъртък, след като инвеститорите изтълкуваха намаляването на американските запаси на петрол не като индикация за силно търсене, а по-скоро като аномалия в края на годината.

Американският лек суров петрол за доставка през януари днес падна с 9 цента или 0,1% до 97,35 долара за барел по време на електронната търговия. Вчера в САЩ Energy Information Administration, която е статистическото бюро на Департамента по енергетика, докладва по-голям от очаквания спад в запасите на петрол в страната. До края на миналата седмица резервите са паднали с 10,6 млн. барела. Прогнозите на Platts analysis сочеха спад от 2,8 млн., а докладът на American Petroleum Institute посочи намаление от 7,5 млн. барела.

Въпреки тези данни, по време на търговията на нюйоркската стокова борса в сряда цените на петрола паднаха с 1,07 долара или 1,1% до 97,44 долара за барел. Според анализатори, пазарът е приел данните по-скоро като феномен в края на годината, отколкото като силно търсене. Друг фактор за поевтиняването беше и потенциалното възстановяване на работата на някои от пристанищата за износ на петрол в Либия.

Петролът тип Брент остана почти без промяна и се търгува на нива от 109,67 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *