Петролът поевтиня до 4,5-годишно дъно под 65 долара за барел

Цените на суровия петрол cпаднаха по време на първата за месеца търговия в Азия в понеделник след представянето на ключовите данни за производствената активност в Китай.

Контрактите върху американския суров петрол WTI c доставка през януари поевтиняват с 2,24 на сто до 64,67 долара за барел. Равнището е най-ниското от май 2010 г. насам.

Същевременно стойността на търгувания в Европа сорт брент също с доставка през януари спада с 2,34 на сто до 68,51 долара за барел.

Новата седмица започна с публикуването на ключови данни от Китай. Правителствен доклад показа, че индексът на производствената активност за ноември се е забавил до 50,3 пункта спрямо 50,8 пункта през октомври.

Друга от причините за непосредствения спад на цените на „черното злато“ несъмнено е решението на производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, които запазиха производствения си таван от 30 млн. барела на ден.

Богатите държави от региона изтъкнаха нееднократно, че са готови да устоят на ниските цени, които обаче не са по вкуса на Венецуела и Иран – две от членките на ОПЕК. Според венецуелските и иранските власти обаче свиването на производството ще стабилизира пазара и ще намали натиска върху държавните им бюджети.

Групата „иска справедлива цена и не изпраща никакви сигнали на никого“, заяви генералният секретар на ОПЕК Абдала Ел-Бадри по време на пресконференцията след края на заседанието.12-членният картел, който е отговорен за около 40% от световните доставки на петрол, ще се срещне отново на 5 юни в австрийската столица Виена.

През новата седмицата САЩ ще представи доклада за новите работни места през ноември в петък, който може да даде нова насока на решението за покачване на лихвените равнища в най-голямата икономиката в света – ход, който според мнозина би рефлектирал и върху ситуацията на енергийните пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *