Петролът поскъпва

Световните цени на петрола започнаха първата седмица на август с положителна динамика, заради поевтиняването на американския долар, показват данните от днешната търговия по стоковите борси.

При старта на азиатската търговия септемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI нараснаха с 0,38% до 41,76 долара за барел, а октомврийските фючърси на европейския сорот Brent поскъпнаха с 0,39%, до до 43,71 долара за барел.

Индексът на долара (курсът на американската валута спрямо шестте основни валути) се понижи с 0,01%, до 95,58 пункта.

Отслабването на американския долар по принцип влияе положително върху цената на „черното злато, тъй като то се търгува в долари, и слабият долар прави петролът и продуктите от него по-скъпи за притежателите на различни от долара валути информира infostock.bg.

И Brent, и WTI приключиха месец юли със загуба средно от 12%.

Според специалиста по петролния и газовия пазари от SCI International Гао Цзян, цитиран от онлайн изданието на The Wall Street Journal, въпреки че поскъпването на суровината се дължи на отслабването на американската валута, не бива да се забравя, че в САЩ има ръст на платформите за добив на петрол, което кара „мечите“ настроения да доминират на пазара.

По данни на анализаторската компания Baker Hughes, актуални към края на последния работен ден за месец юли, броят на платформите се е увеличил до 463 броя, което представлява ръст от  0,2%. В същото време броят на платформите за добив на природен газ са спаднали до 86 броя, или намаление с 2,3%.

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *