Петролът рязко поевтиня

Фючърсите на суровия петрол рязко паднаха в понеделник, като Brent достигна най-ниското си ниво от ноември 2002 г., тъй като глобалната пандемия на коронавирус се влоши и ценовата война в Саудитска Арабия и Русия не показа признаци на примирие.Петролът рязко поевтиня.

Експерт предрече нов голям срив в цената на петрола

Фючърсите на суровия петрол Brent спаднаха с 6.7% или с 1.68 долара, до 23.25 долара за барел, след като по-рано се понижиха до 23.03 долара за барел, което е най-ниското ниво от ноември 2002 г.Петролът рязко поевтиня.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се понижиха до 19.92 долара за барел, доближавайки се до 18-годишно дъно, достигнато в началото на този месец, но след това се възстановиха, но си остават с понижение от 5.4% или с 1.17 долара, до 20.34 долара за барел, спрямо нивата от миналия петък.

Пазарите на петрол бяха потопени от липсата на търсене, причинено от пандемията на коронавирус и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, която наводни пазарите с допълнително предлагане.

Цената на петрола подскочи над $28 за барел - Money.bg

Саудитска Арабия заяви в петък, че не е в преговори с Русия за балансиране на петролните пазари, въпреки нарастващия натиск от Вашингтон за спиране на ценовата война на фона на пандемията на коронавируса. Високопоставен руски служител каза преди това в петък, че по-голям брой производители на петрол могат да си сътрудничат с ОПЕК и Русия, за да подкрепят цените, информира infostock.bg.

„ОПЕК, Саудитска Арабия и Русия биха могли да изградят различията си, но това не може много да се постигне бързо… Шокът върху търсенето от COVID-19 е твърде голям“, заяви за „Ройтерс“ Лаклан Шоу, ръководител за научните изследвания на стоковите пазари в Националната банка на Австралия. „Реалността е, че глобалните складове ще се запълнят след няколко месеца, ако нищо не се промени и това ще има разрушително въздействие върху ценообразуването“, допълни Шоу.

Русия доволна на цена 60-70 долара за барел петрол - DartsNews.bg
 От ОПЕК прогнозират, че свитото търсене сега ще намали търсенето с 15 или 20 милиона барела на ден, което ще е спад от 20% спрямо миналата година. Затова анализаторите казват, че ще са необходими огромни съкращения на производството не само от Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК).

Бизнесът с петролните хранилища става актуален и отново се появи контанго (цената на стоката е толкова по-висока, колкото по-дългосрочен фючърс се купува). Разликата на цената на фючърсите на Brent между май и ноември фючърсите достигна най-широката си стойност до 13.45 долара за барел, докато шестмесечният спред се разшири до минус 12.85 долара за барел, което е най-голямото намаление от февруари 2009 година насам.

Цената на дизела във Варна падна под 2 лева за литър | chernomore.bg

Цените на фючърсите за по-бързи доставки са по-ниски от тези за следващите месеци на контанго пазара, което кара търговците да съхраняват петрол за бъдещи продажби.

Пандемията на коронавирус, която уби около 32 000 души и зарази 660 000 души по целия свят, спря световната авиационна индустрия и лиши от пътуване приблизително 3 милиарда души, за да бъде ограничено разпространението на коронавируса.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *