Петролът се задържа около 76 долара след опасения за първия ураган в САЩ

Цената на петрола се задържа трайно около нива от 76 долара за барел с доставка през септември в резултат на опасенията на анализаторите, че третата за сезона тропическа буря в САЩ – Крис, може да наруши производството в Мексиканския залив.

Според щатските метеорологични служби, въпреки че бурята губи от силата си в момента, възможно е през следващите дни тя да набере скорост и да се превърни в първия за сезона ураган.

Фючърсите на петрола с доставка през септември завършиха вчерашния ден при ниво от 75.81 долара за барел, а към момента се търгуват на нива около 75.75 долара за барел.

За високите цени на суровината допринасят и данните за запасите на петрол в САЩ за изминалата седмица, които посочиха по-голям от очакванията спад от 1.8 млн. барела до 333.7 млн. барела.

По-малко от очакванията на анализаторите понижение обаче са отбелязали запасите на бензин в най-голямата световна икономика. Те са намалели едва със 100 хил. барела на фона на прогнозите за намаляване с 1.6 млн. барела за седмицата.

Фючърсите на петрола тип брент поскъпнаха със 7 цента до ниво от 76.96 долара за барел с доставка през септември.

Междувременно погледите на инвеститорите са насочени и към конфликта в Близкия Изток.

Към опасенията за нарушаване на доставките се добавиха и бомбените атаки срещу петролопровод от Ирак към Турция, които го извадиха временно от действие.

Президентът на Иран продължава да настоява за правата на страната му да произвежда ядрено гориво, независимо от искането на ООН да прекрати ядрената си програма до 31 август.

На фона на високите цени на петрола златото се търгува трайно над 650 долара за тройунция с доставка през септември, като фючърсите на благородния метал регистрираха понижение от 1.8 долара спрямо вчерашното си затваряне на щатските пазари и към момента са на нива от 652.20 долара за тройунция.

Щатските индекси завършиха вчерашния ден с повишение, като Dow Jones се повиши с 0.7% до ниво от 11 199.93 пункта, а технологичният Nasdaq добави 0.8% към стойността си до 2 078.81 пункта.

Разнопосочно приключиха днешния ден азиатските индекси, като Nikkei 225 добави минималните 0.1% към стойността си, а тайванският и корейският загубиха съответно 0.1 и 0.2% от нивата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *