Петролът стремително поевтинява, златото пак с рекорд

Единственото обяснение за това продължаващо настъпление към благородния метал е несигурността за глобалната икономическа обстановка след като дебатите около дълговете на САЩ разчоплиха болезнени рани и припомниха колко свързан е светът чрез нишките на финансите.
Към този час петролът стремително поевтинява, като след продапането под $ 95 за барел, вече се търгува срещу $ 94.16 за барел лек американски петрол.
С понижения стартират европейските борси, с което продължават за пореден ден на червено. Силно негативни са сантиментите в Германия.
FTSE 100 INDEX пада с 0.1% до 5 770 пункта.  DAX INDEX губи 0.7% до 6 909 пункта.  CAC 40 INDEX се понижава с 0.4% до 3 572 пункта.
Влияние върху инвеститорите има банковия отчет на една от най-големите банки в Европа BNP Paribas. Тя докладва 1.1% ръст на печалбата за второто тримесечие на годината до € 2.13 млрд. спрямо € 2.11 към същия период на предходната година. Резултатът е изчислен след отписването на 534 млн. евро от дълговете на Гърция. Банката е една от участничките в спасителния план за южната държава.
Доларът поскъпва към еврото до $ 1.4190, което е отражение за самочувствието, които имат притежателите на долари в момента, след като има развръзка по проблема с дълговете на САЩ. Към йената обаче зелените пари продължават да падат до 77.2750, което засилва очакванията за скорошна интервенция на Bank of Japan, която се готви да реагира в защита на експортните си компании, за които скъпата йена е бедствие.
Петролът падна до $ 94.42 за барел лек американски петрол с доставка през септември, което е следствие на недоверието във възстановяването на американската икономика, а от там и на потреблението.
08:21 часа
Втори август е!
След дълго очакване на този ден, в който финансовият свят пророкуваше апокалипсис заради дълговата криза на САЩ, такъв не настъпи. По всичко изглежда, че държавата ще успее да извърши плащанията към кредитори, тъй като Камарата на представителите, която е последна инстанция преди Сената, одобри политическата сделка за повишаване на лимита на допустимия държавен дълг с 2.1 трлн. долара. Все още има опасност от понижение на кредитния рейтинг на щатите, но дори и това да се случи, техните ДЦК те ще останат сред едни от най-сигурните в света. А и не това е най-тревожното за инвеститорските сега.
Те са вперили взор във форекс пазарите, защото се очаква интервенция на японската централна банка. Заради поскъпващата йена правителството там е твърдо решено да направи нещо, защото при толкова висок курс, износът на японските производители силно се оскъпява и става неконкурентоспособен.
Притесненията за азиатските икономики проличават в търговията с акции на борсите в Токио, Хонконг и Пекин. Индексите там се движат с резки понижения.
NIKKEI 225 се понижава с 1.25% до 9 840 пункта.HANG SENG INDEX губи 0.69% до 22 506 пункта.CSI 300 INDEX изтрива 1.64% от нивото си до 2 928 пункта.
Спадът на Wall Street също натежава върху инвеститорските решения в Азия.
Сесията отвъд океана приключи преди гласуването в Камарата на представителите, което показа, че инвеститорите са имали съмнения, че сделката ще мине. Динамиката на търговията бе доста силно изразена при индустриалния индекс DJIA, който в първите минути на сесията изригна със 139 пункта напредък, за да я завърши със спад от 10.75 пункта. Играчите бяха силно повлияни и от данните за състоянието на индустрията, които отразиха невъзможността на фабриките да реализират ръста, от който икономиката на страната се нуждае, за да си стъпи на краката.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 0.09% до 12 132 пункта.  S&P 500 INDEX изгуби 0.41% до 1 286 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX спадна с 0.43% до 2 744 пункта.
Петролът бе силно повлиян от последните големи новини, идващи от САЩ. Първоначално сключената сделка между Демократите и Републиканците за това как да се процедира с държавните дългове, даде криле на суровината и тя започна силно да поскъпва. Тази тенденция обаче трая доста за кратко, защото инвеститорите бяха свалени на земята от разочароващи данни за състоянието на индустрията, представени чрез ISM – индикатора. Така контрактите за доставка на суровина започнаха да поевтиняват, достигайки до най-ниската си точка от 5 седмици насам, а на финала на сесията завършиха на $ 94.89 за барел. Спадът в цената продължава и по време на азиатската сесия. Лекият американски петрол с доставка през септември струва $ 94.86 за барел, а сортът брент губи 20 цента до $ 116.05 за барел.
Новина от последните минути, централната банка на Австралия The Reserve Bank of Australia запазва без промяна основния си лихвен процент на 4.75%. Мигновено австралийският долар се понижи като реакция на инвеститорското желание да депозират парите си във валути с по-висока доходност, предлагащи и по-голяма сигурност. Еврото явно е една от тях, защото към този час то поскъпва към долара до $ 1.4251.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *