Петролът удари $ 65,18 за барел

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се повиши до 65,18 долара за барел, информира днес на сайта си картелът.В сряда един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 64,48 долара. За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или „Сахарска смес“ (Алжир), Раби лек (Габон) и Зафиро (Екваториална Гвинея).
Историческият максимум за „кошницата на ОПЕК“ е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.
Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от „кошницата на ОПЕК“ предходния работен ден.

Не трябва д су зябрявь и един   друг факт от тази седмица.Бахрейн откри находище на шистов петрол, оценявано на 80 милиарда барела – най-голямото в страната, което може да я превърне в голям петролен производител.Правителството съобщи, че шистовият петрол е открит в офшорната зона, наричана Басейнът на Халидж ал Бахрейн с площ от 2000 кв. километра в плитките води край западния бряг на островната държава, предадоха световните агенции.Едновременно с това обемът на газа в петролното находище се оценява на близо 14 трилиона кубични фута (около 4,267 трилиона куб. метра).Новото находище е с по-големи резерви от тези в другото петролно поле, експлоатирано в момента, Бахрейн фийлд, открито през 1932 година. То съдържа само неколкостотин милиона барела петрол, от които Бахрейн добива дневно по около 50 000 барела на ден.

80 процента от приходите на малкото кралство са от петрол. То разполага също така с още 150 000 барела но ден от петролното поле Абу Сафа, което дели с големия си съсед Саудитска Арабия.
Експлоатацията на новото поле се очаква да започне след най-малко пет години.За пазара ситуациять е динамична. Саудитска Арабия, която е смятана за лидер на картела на страните производителки на петрол е загубила първата си позиция като производител на черното злато,
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *