Петрото разпалва страсти в Каракас

Държавната криптовалута „петро“ е незаконна, заинати се конгресът на Венецуела. Парламентът на страната, доминиран от опозицията, е твърдо за забрана новата волатилна национална криптираща валута на
президента Никола Мадуро – петрото. Която, както се подразбира от името, се базира на основното природно богатство на страната – петрола.Това бе в края на миналата година – през  декември, когато  венецуелският президент Николас Мадуро за първи път разкри плановете за национална криптовалута, наречена „петро“, която се основава на големите петролни запаси на страната. Венецуела е страната, която има най-големите петролни резерви в света. „Петро, каза Мадуро по онова време, ще бъде подкрепен, заедно с петрола и от други стоки като злато и диаманти. „Петро“ би бил полезен за борба с икономическите санкции, дължащи се на блокадата, ръководена от САЩ“, твърди венецуелският президент,  и което ще  помогне на страната да преодолее  изолацията и да си възвърне достъпът до световната търговия.
Само преди дни Мадуро обяви издаването на 100 милиона петро, в които всеки цифров символ една монета El Petro, ще бъде пряко оценен и подкрепен от един барел петрол от Венецуела при ефективни $ 6 млрд. По текущи цени издаването ще дойде в дните, следващи другото съобщение на президента: първото национално заседание на петро-миньорите, планирано за 14 януари.
След като се окопити от новите  идеи и реформи на управляващите, политическата опозиция срещу Мадуро се хвърли в проучване на петрото, като обяви, че това е „пропаднала продажба на петрола в страната, а не реален  криптопаричен поток“. Във венецуелската столица Каракас парламентът твърди, че всеки въпрос за съдбата на петролните находища би нарушил конституционните изисквания, които дават единствно право на законодателя да одобри каквото и да било заемане срещу петролното богатство на страната. Законодателите нарекоха петрото „усилия за незаконно ипотекиране“ на петролните запаси на Венецуела.
Както съобщава Ройтерс, конгресменът Хорхе Милан заяви: „Това не е криптотърговия, това е преди всичко продажба на венецуелски петрол. Този похват е подходящ за корупция.“ В поредица от туити Милан обобщи петрото като „незаконно и противоконституционно“. „Онези, които инвестират в тази незаконна криптопосочност, трябва да смятат, че когато страната се възстанови, тези пари няма да се използват за решаване на глада на венецуелците“, добави той.
В друго препратено писмо, законодателят добави: „Това е нова измама, прикрита като решение на кризата. Тук единствената новост е, че това неефективно правителство иска да компенсира липсата на производство с тези виртуални бъчви, генериращи нов и незаконен дълг. Петро е начин да се покрият щетите, които те са причинили на венецуелската петролна индустрия“, добави той, преди да съобщи, че
Венецуела дължи петрол на Индия и Китай, тъй като докато производството му е спаднало в последно време.

 

Кольо МИНКОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *