Петър Димитров: Закриването на БЕХ ще е грешка

Закриването на Българския енергиен холдинг (БЕХ) ще бъде категорично антибългарски ход и грешка. Това каза пред Агенция „Фокус“ депутатът от „Коалиция за България“ и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров във връзка с изразеното от премиера Бойко Борисов намерение закрие холдинга.
„Проектите в енергетиката стават все по-сложни и все по-скъпи. В Европа и в света върви ренесанс на ядрената енергетика. Няма сериозен субект, който да може от името на българската държава да гради ядрена централа. Виждате, че не е по силите на НЕК. С проблемите, които имат с кредита от 250 млн. евро от BNP Paribas, е явно че такава структура не може да се справи с такъв проект“, коментира Димитров.
По думите му големите проекти по р. Дунав, които трябва да се изграждат, са много скъпи и не могат да се правят от малки субекти. Димитров добави, че и вятърните паркове, които се строят, струват над 250 млн. евро.
„От тази гледна точка закриването на холдинга обрича голямата енергетика на България и според мен е огромна грешка. Дано да не се случи“, каза бившият енергиен министър.

Фокус
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *