Пет български града са с голям потенциал за чужди инвестиции

София, Плевен, Русе и Бургас са сред европейските градове, които са с потенциал да привличат повече чуждестранен капитал през следващите две години заради ефективността на направените инвестиционни разходи. Пловдив и областта пък се открояват с добрата си цялостна стратегия за привличане на чужди капитали.Пет български града са с голям потенциал за чужди инвестиции

Това показва класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2018/2019“, която сравнява 489 дестинации по различни показатели. Тя се изготвя от fDi Magazine, издание на Financial Times.

Класацията

Класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2018/2019“ се прави на всеки две години и изследва инвестиционния потенциал на европейските градове и области. Общо 489 дестинации са разделени в категории основни, големи, средно големи, малки и микроградове или области според населението. Показателите, включени в оценката, са икономически потенциал, човешки капитал, ефективност на разходите, инфраструктура и бизнес среда. В класацията на основните градове са взети предвид и привлечените преки чужди инвестиции като дял от всички за страната.

Лидерите в Европа

За цяла Европа на първо място по всички показатели от градовете се класира Лондон, а от областите – районът на Париж. Британската столица е на първо място в класацията на fDi Magazine като град на бъдещето повече от 10 поредни години. За периода на проучването Лондон е привлякъл повече преки чуждестранни инвестиции от Дъблин и Париж, взети заедно, които са съответно на втора и трета позиция.

Ирландската столица изпреварва френската за първа година заради предстоящия Brexit, като използва възможността да привлече компании, които досега са били базирани в Лондон. Любопитно е, че от всички градове в проучването Дъблин е привлякъл най-много чуждестранен капитал за научноизследователска дейност през последните пет години.

Българският потенциал

Най-силно българско присъствие има в класирането по ефективност на разходите, направени от инвеститорите. Областите и градовете са разделени в подкласации според броя на населението им, като сред малките европейски райони област Стара Загора заема първа позиция, а в челната десетка се класират още 6 български области. (виж графиката). В класацията на градовете с население между 100 и 350 хил. души се нареждат Плевен, Русе и Бургас, а Пловдив е на десето място. В категорията за основни европейски градове София заема престижното второ място след грузинската столица Тбилиси, информира в.Капитал.

Софийска област попада сред перспективните региони в Източна Европа по всички показатели – икономически потенциал, човешки капитал, ефективност на разходите, инфраструктура и бизнес среда. В тази класация водят области в Русия, Словакия и Чехия, а област София се нарежда на осмо място.

Стратегията на Пловдив

В отделно класиране изданието оценява градове и области с най-добра стратегия за привличане на чуждестранен капитал. Единственото българско представяне е на Пловдив (трето място при малките градове) и областта (четвърто за малките области).

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *