Печалбата на банките достигна 1.2 млрд. лева

Печалбата на банките в страната към края на август достигна нов рекорд от 1,2 млрд. лв. Това е с 11,4%, или със 124 млн. лв. повече от реализираната печалба за същия период на миналата година, обявиха от БНБ.Печалбата на банките достигна 1.2 млрд. лева.

Резултат с изображение за бнб

Една от причините за това е намалението на лошите кредити. Разходите за обезценка на предоставените от банките заеми от януари до август са 241 млн. лв., при 301 млн. лв. година по-рано. Сред другите причини за ръста на печалбата са увеличеното кредитиране при изключително ниски лихви по депозитите, както и банковите такси.

Брутният кредитен портфейл на банките в страната се увеличава със 135 млн. лв. (+0,2%) през август до 63,8 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Като гражданите са по-активни от фирмите при взимането на нови заеми. Кредитите за домакинства нарастват с 1% (+233 млн. лв.), а тези за нефинансови предприятия намаляват с 0,4% (-130 млн. лв.). Увеличават се кредитите за сектор държавно управление (с 2,1%, или 16 млн. лв.) и за други финансови предприятия (с 0,4%, 15 млн. лв.).

Въпреки ниските лихви по депозитите спестяванията на гражданите и фирмите в банките се увеличават с бързи темпове. Само през август влоговете в банковата система нарастват с 0,5% (+457 млн. лв.) и достигат 93,9 млрд. лв. Въпреки че през август много хора отиват на море и харчат големи суми за лятната си почивка, депозитите на домакинства са се увеличили с 0,5% (+275 млн. лв.). Влоговете на нефинансови предприятия през най-топлия месец от годината са нараснали значително повече – с 1,3% (+350 млн. лв.). Увеличават се и привлечените средствата от кредитни институции (с 0,5%, или с 31 млн. лв.). Намаляват депозитите на сектор държавно управление – с 5,1% (-131 млн. лв.), както и на други финансови предприятия като застрахователи, пенсионни и договорни фондове – с 1,8% (-69 млн. лв.).

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *