Печалбата на банките се е увеличила със 170 млн.лв. за година

Банките в България са спечелили 503 млн.лв. за първата половина на годината. Това показват данните на БНБ. Печалбата се е увеличила с над 170 млн.лв. спрямо същия период на 2014 г.

Всички показатели на банките са на ниво и системата остава силна, категорични са от централната банка.

Оттам допълват, че през второто тримесечие са взети мерки за допълнително укрепване на ликвидната и капиталовата позиция на пазарни участници, чувствителни към външно негативно въздействие.

В отчета за състоянието на банковата система към средата на годината не се посочва кризата в Гърция. В края на юни, когато започна банковата ваканция в южната ни съседка, БНБ съобщи, че „вследствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България“ и подчерта, че тези банки оперират самостоятелно и независимо от гръцката банкова система.

Според данните на БНБ към края на юни ликвидните активи на кредитните институции у нас са 23,7 млрд. лв. Коефициентът на ликвидност е 32,72 %. Печалбата на банките се увеличава, като това се дължи основно на по-ниските разходи за лихви и обезценки. Общият размер на депозитите в края на юни е 71 млрд. лв., от които около 60% са на домакинствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *