Печалбата на Дойче банк падна с почти 100 на сто през второто тримесечие

Вчера от „Дойче банк“ заявиха,  че нетната им печалба се е свила през второто тримесечие с цели 98% до почти срамните  20 млн. евро за най-голямата немска банка. Сравнението е спрямо година по-рано, когато отбеляза печалба в размер на 796 млн. евро, тъй като много ниските лихвени нива и волатилните финансови пазари са причинили намаляване на нейните приходи с 20 на сто до 7,4 млрд. евро. Средните прогнози на анализатори и икономисти обаче бяха за нетни загуби в размер на около 105 млн. евро, като оценките варираха в широки граници – между тримесечни загуби от над 1 млрд. евро до печалба за над 500 млн. евро.

Главният изпълнителен директор на „Дойче банк“ – Джон Крайън заяви, че банката е отбелязала напредък в многогодишния опит за позитивен обрат, но предупреди, че ако слабите пазарни условия продължават да съществуват и занапред, тогава ще се наложи да бъдат още по-амбициозни във времето и да ускорят процеса на банковото преструктуриране.

Акциите на „Дойче банк“ се сринаха през настоящата година с 43% в сравнение с малко по-скромния спад от около 27% на общия европейски банков индекс (Stoxx Europe 600 banks index), като инвеститорите усилиха натиска от продажби на европейките банкови акции след 23-ти юни, когато британците гласуваха за напускане на Европейския съюз.

Базираната във Франкфурт банка обаче беше ударена доста по-тежко от останалите, тъй като тя ограничи своите разходи и клиенти в опит да задоволи новите, по-строги капиталови изисквания за следващите три години.

Ниските лихвени проценти и икономическа несигурност, произтичаща от Brexit, оказат негативно влияние през последното тримесечие върху най-големия бизнес на „Дойче банк“ – нейната кредитна политика. Понижение на приходите спрямо годината по-рано обаче има във всички четири бизнес подразделения на банката, включително и при управлението на активи.

В същото време т.нар. „капиталова адекватност“ (основен капитал от първи ред – Core Tier 1) на „Дойче банк“ отбеляза известно повишение спрямо първото тримесечие, достигайки 10,8% към края на юни (от 10,7% в края на март), но този ключов показател все още остава далеч под ниво от 11,4%, достигнато през второто тримесечие на миналата година.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *