Печатарите на банкноти протестират във Франкфурт

Пред централата на Федералната централна банка във Франкфурт днес ще протестират печатарите на банкноти. Недоволството им се дължи на факта, че централната банка е решила да даде поръчките на нужните за германия банкноти на чуждестранни фирми. Решението застрашава работните места на повече от 400 печатари в Берлин и Мюнхен.
Днешният протест пред офисите на централната банка във Франкфурт е необичаен. Печатарите от федералната печатница в Берлин, която от 50 години печата германските банкноти и частна печатница в Мюнхен, която има право да печа банкноти ще се съберат, за да изразят недоволството си от решението на Централната банка 80 на сто от нужните банкноти да бъдат отпечатани в чужбина – във Франция и Холандия.
От синдиката на печатарите настояват президентът на Централната банка Аксел Вебер да премисли решението си и да го промени. Според протестиращите Централната банка не е задължена от Европейската централна банка да обявява конкурс за отпечатването на банкнотите в рамките на целия Европейски съюз.
Печатарите подозират още, че конкурентните фирми са спечелили поръчката с дъмпинг на цените. Спорът започна още в началото на месеца, тогава решението на Централната банка бе блокирано и отложено поради юридически пропуски. Решението за поръчките за нужните на Германия евробанкноти за следващата 2011 година ще трябва да бъде взето до края на месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *