Печатницата за долари смъкна индекса на зелените пари

Показателят, измерващ стойността на зелените пари в кошница от 6 валути, се смъкна до 74.900 пункта.
Спрямо основния си конкурент еврото, доларът се търгува с 0.4% понижение на USD 1.4226. Към йената доларът се търгува на 78.995 йени, което подчертава нежеланата за BoJ тенденция и прави по-вероятни интервенционни операции на свободния пазар.
Сред негативните фактори за долара днес се подрежда и предупреждението на Moody’s за кредитния рейтионг на Вашингтон. Подкрепа на зелените пари към този час оказват сравнително долпиге макроикономически данни, които показват застой на потребителския пазар, но малко по-малко нови безработни.
На стоковите пазари брентът поевтинява, а тексаският лек суров петрол поскъпва, съответно до 118.60 долара и 98.70 долара за барел. Рекордно скъпото злато, което се възползва пълноценно от новите стимули предизвестени от ФЕД, в момента струва 1589.30 долара за тройунция.
А на фондовите пазари цари оживление. Индексите се покачват, като DJIA расте с 0.32% до 12531 пункта. Nasdaq добавя 0.25% до 2804 пункта, а S&P500 е на 1323 пункта с 0.36% ръст.
За пазара на акции са добри данните за по-малко нови безработни, а особено перспективата за още свежи пари от ФЕД и с това продължаване на бичата фаза в пазара.
След аукциона на италиански дълг, при който цената на облигациите нарасна рязко, големи играчи опитаха пробив на вчерашното ниво на затваряне на валутната двойка евро/долар от 1.4161. И за кратко успяха.
Единната валута се срина за няколко минути до 1.4158 долара, но след това бързо възвърна позициите си и въпреки спада на основните фондови индекси в Европа поскъпва срещу американските пари.
В Лондон FTSE 100 пада с 0.72%, до 5 864 пункта, френският CAC 40 е надолу с 1.12%, до 3 751 пункта, а във Франкфурт DAX губи 0.73%, до 7 215 пункта.
На днешния аукцион цената на Италианския дълг рязко се покачи, като в същото време и търсенето му нарасна.
Италия реализира 5-годишни облигации са общо 1.25 млрд. евро при доходност от 4.93%. Това е с почти цял процентен пункт над доходността постигната на предходния аукцион през юни, и е близо до цените на дълга на вторичния пазар. Днес интересът на инвеститорите превиши предлагането в съотношение 1.93.
Освен това бяха продадени и облигации с 15-годишен падеж за 1.716 млрд. евро, при средна доходност от 5.9%.
След краткотрайното низходящо движение еврото поскъпва с 0.22%, до 1.4193 долара.
Изглежда опасенията за евентуална ревизия на суверенния кредитен рейтинг на САЩ в момента са по-силни страховете за задълбочаване на дълговите проблеми на еврозоната.
Европейските индекси падат в началото на сесията под натиска на продължаващите проблеми с дълга и фискалните дефицити на страните от периферията на еврозоната. А към тези опасения се прибави и тревогата, че все пак кредитния рейтинг на САЩ може да бъде понижен.
Предупрежденията, че просрочване на плащанията по американските облигации ще бъдат третирани като фалит не изглеждаха реални за инвеститорите. Но съобщението, че Moody’s е готова да намали кредитния рейтинг на САЩ с една степен изглежда твърде реалистично, за да бъде пренебрегнато.
Така след силния оптимизъм от вчера, днес FTSE 100 се понижава с 0.71%, до 5 865 пункта. В Париж индексът на сините чипове CAC 40 губи 0.77%, до 3 764 пункта. А германският DAX губи 0.46%, до 7 235 пункта.
Въпреки бягството от риск на фондовите пазари, доларът губи позиции срещу еврото, което показателно за ефекта от предупреждението на Moody’s. Единната валута поскъпва с 0.36%, до 1.4213 долара.
Но засиленото търсене на хедж е видимо от движението на валутната двойка евро – франк. Швейцарските пари поскъпват с 0.09%, до 1.1572 EUR/CHF, подкрепени от статута им на европейска резервна валута.
При златото има консолидация след силното поскъпване, като цената на метала остава близо до вчерашните нива от 1 585.50 долара за тройунция и малко под рекорда, поставен по време на азиатската сесия от 1 590.80 долара за тройунция.
Консолидация на цените има и при нефта. В Лондон фючърсите за доставка през август на сорт Брент поевтинява с 0.38%, до 118.33 долара за барел.
Доларът поевтинява срещу останалите основни валути, след като вчера за пореден ден на усилени преговори Обама не можа да постигне споразумени с Конгреса за увеличаване на лимита на дълга на САЩ.
Масло в огъня наля и рейтинговата агенция Moоdy’s, която обяви, че е готова при просрочване на плащанията да понижи оценката си за американския суверенен дълг с една степен, до АА. Подобен сценарий изглежда все по-реалистичен.
В същото време, в коментара си за развитието на икономиката на САЩ през първата половина на годината председателят на борда на Федералната резервна банка заяви, че не отхвърля възможността за трета серия на количествени улеснения при необходимост.
Последната новина имаше силен позитивен ефект върху фондовия пазар в САЩ, въпреки че, както и предходните две, оказа натиск върху долара.
Вчера американските индекси завършиха сесията с повишения, след тридневен спад. DJIA покачи с 0.36%, до 12 492 пункта, широкият S&P 500 нарасна с 0.31%, до 1 318 пункта, а технологичният Nasdaq спечели 0.54%, до 2 797 пункта.
Позитивното настроение обаче не се пренесе на азиатските пазари. Големите кредитори на САЩ, Япония и Китай са притеснени от възможността за понижение на американския кредитен рейтинг. Тези опасения днес бяха отразени в разпродажби на акциите на компаниите във финансовия сектор, което доведе до спад на основните индекси.
Nikkei 225 пада с 0.28%, до 9 935 пункта. Според Nomura японската икономика се намира в средата на V-образно възстановяване, като интервенция на централната банка срещу йената на форекс пазарите е малко вероятна в краткосрочна перспектива. Скъпата йена има негативен ефект върху японския експорт.
В Китай CSI 300 се задържа около вчерашните си нива на затваряне от 2 928.01 пункта. В сряда индексът беше пиодкрепен от неочаквано силните данни за ръста на китайската икономика през второто тримесечие. В Хонконг обаче Hang Seng пада с 0.63%, до 21 790 пункта, заради поевтиняването на акциите на китайските банки.
В Сидни, S&P ASX се понижи с 0.65%, до 4 553 пункта, след като водещата верига от магазини за продажби на дребно в Австралия обяви спад на приходите си за изминалата фискална година, приключваща през второто тримесечие и така засили притесненията за покупателната сила на австралийците и проблемите на вътрешния пазар с оглед на засилените инфлационни очаквания отчетени днес.
Въпреки продължаващата дългова криза в Европа, днес притесненията за американския кредитен рейтинг изглежда вземат връх и еврото поскъпва с 0.2%, до 1.4189 долара.
Но доларовият индекс на NASDAQ нараства с 0.219%. Йената поевтинява с 0.03%, до 79.03 USD/JPY. В същото време доларът печели срещу канадските и австралийските пари, подкрепен от статута си на резервна валута.
Цената на суровия петрол пада днес, след вчерашното си силно повишение, предизвикано от изненадващо силното свиване на запасите на американските компании с 3.1 млн. барела. Фючърсите на американския сорт WTI поевтиняват с 0.29%, до 97.77 долара за барел с доставка през август.

Дарик финас
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *