Нов опит в 12 без 5 за подпис между ЕС-Канада

Нов, а може би и последен опит за спасяване на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, държи тази сутрин раннобудни високопоставените чиновници в Брюксел. Председателят на Европарламента – Мартин Шулц още по тъмно извести, че рано тази сутрин ще проведе спешни разговори с канадския министър на търговията Кристия Фрийланд и с премиера на белгийската област Валония Пол Маниет.

„Не можем да се откажем в последната миля“, написа със скрита надежда в Туитър  Мартин Шулц. Говорителят на канадския министър на търговията Кристия Фрийланд от своя страна заяви, че неговата шефка все още е в Брюксел, но не можа да потвърди дали тя ще се съгласи на нови разговори. Защото късно снощи Кристия Фрийланд напусна почти с хлопване на врата преговорите и обяви в кулоарите пред журналисти, че Европейският съюз е „неспособен да приключи споразумението с Канада“.

Еврокомисарят по търговия Сесилия Малстрьом заяви, че е разочарована от провала на преговорите, но изрази известна доза оптимизъм, че не всичко е загубено и все пак може да бъде постигнато споразумение с Канада.

Търговското споразумение между Европейския съюз и Канада беше изготвяно в продължение на седем години. То трябваше да бъде подписано следващата седмица – предвиждаше се тържествената церемония да стане на 28 октомври. Но това не може да се случи без одобрението на всичките 28 държави-членки на Европейския съюз. Белгия е единствената държава, която все още блокира договора, заради яростното противопоставяне на твърдоглавата провинция Валония, жителите на която виждат в споразумението заплаха за техния икономически просперитет и отказват да се включат в него, дори и без да поставят някакви допълнителни условия. На България, която се опъваше заради отказа на Канада да приема българските граждани без визи, беше обещано в някакъв анонимен писмен документ, че това ще стане през следващата година, без да се визира точно кога и какви ще бъдат стъпките до решението за бленуваните визи за държава, разположена на другия край на планетата. В промоционалните дни самолетните билети в двете посоки струват между 1000 и 2000 долара, което е средната работна заплата за българина за половин година. Десетдневната екскурзия от София до Ниагарския водопад в евтините варианти е между 5-6 000 лева.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *