Пиарът се заселва в интернет

Експерти в сферата на връзките с обществеността от десетки страни дискутираха до каква степен интернет комуникациите са променили професионалния им профил и какви са новите им задачи. Конференцията беше организирана от Международната PR асоциация IPRA . Изборът на българската столица за домакин не беше случаен – по време на форума официално стъпи в длъжност новият председател на организацията за 2009 г. Мария Гергова, която е изпълнителен директор на United Partners.
PR експертите умуваха как интернет пространството оказва влияние на политическия изборен процес. За пример всички си служеха с последната кампания, донесла убедителната победа на Барак Обама. За френския политически PR експерт Кристоф Жинисти интернетът е променил политиката завинаги. Всяка еволюция на медиите води до нов вид лидери, смята той. „Ние французите си имаме господин Радио и господин Телевия“. Едва ли щеше да има Шарл де Гол, ако не беше радио BBC, което той използва, за да развие своята политическа програма от Лондон, отбеляза Жинисти. Определеният като господин Телевизия бе Франсоа Митеран, но историята помни първите стъпки на Митеран, когато лидерът на социалистите все още не владеел с харизмата си телевизионния ефир.
Жинисти подчерта, че политическия лидер на новото време ще бъде лидерът на интернет пространството. „Както не можем днес да си представим политик, който да се притеснява и да не стои добре пред камерата, така в бъдеще интернет пространството няма да допуска лидери, които не го владеят“.
Няма база, на която да се прави тиражираното сравнение между Джон Кенеди и Барак Обама, смята експертът. Кенеди е лидер на телевизионния екран, а Обама – на интернета. Въпреки това разграничение и двамата остават лидери на своето ново информационно пространство.
Интернет пространството дава и картбланш за нов вид общуване между политическите представители и гласоподавателите. Досега общуването беше във вертикална форма – директни съобщения във вестници, списания и телевизионния ефир, а крайния потребител нямаше възможност за отговор. Днес интернетът изгражда хоризонтална форма на дискурса между тях. В блог общуването всеки може да напише мнението си, желанията на индивидите изплуват от масата на общността.
За илюстрация Жинисти разказа как бившият премиер на Франция си е направил блог, но за да филтрира негативната критика е наел модератор, който да пресява негативните отзиви. Това обаче в крайна сметка се оказва „най-голямата грешка“ на политика – пресявайки експресивните негативни съобщения, модераторът е принуден да отклони и положителните оценки. Така блогът се лишава от своята душа и губи ефекта на непосредствения, изграждащ доверие диалог.
Според Жинисти интернет пространството още търси своя лидер, които да го покори, владеейки неговите правила.
Джим Лофтус съветник в кампанията на Барак Обама, отказа да сложи знака за равенство между президентството на Обама и новия термин „киберпрезиденство“. Като всеки политически експерт той определи глобалната мрежа само като средство за предаване на политически послания и уточни, че политиката е тази, която печели изборите, независимо как стига до гласоподавателя. Може да говорим за хоризонтално предизборно интернет общуване, но живеем в условията на представителна демокрация, където управлението е вертикално, припомни той.
В шеговит тон официалния говорител на Съвета за регионално сътрудничество си послужи с коментар на бившия президента на САЩ Бил Клинтън по повод интернет: „Когато поех президентския пост само ядрените физици имаха уебсайтове, а сега дори и котката ми има собствена страница.“
Представителите на Югоизточна Европа на конференцията изразиха по-скептични мнения за употребата на интернет в PR кампаниите на политици и частни корпорации.
Потреблението на това средство за комуникации не е още толкова развито в тази част на света и може да влияе само на определена целева група, уточниха те. Но все пак експертите от региона се присъединиха към общата прогноза за развитието на интернет комуникациите и всички фиксираха 2043 като годината, когато „печатните медии ще са определено замръзнали и ще има изградена нова медийна среда“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *