Пиер Московиси може да поеме важния икономически ресор в ЕК

Бившият френски министър на финансите Пиер Московиси има „добър шанс“ да застане начело на ключовия пост, отговарящ за икономическата и парична политика в Европейската комисия, съобщава Reuters, цитиран от БНР.

Предложен през юли като представител на Франция в следващата комисия, която трябва да встъпи в длъжност през ноември, Московиси е запален привърженик на кейнсианската икономика. Той многократно заяви, че желае този ключов пост, като в същото време смята, че от решаващо значение за Европа е да се съсредоточи върху политики за стимулиране на икономическия растеж и на трудовата заетост чрез по-високи инвестиции (разходи).

Въпреки тази информация, трябва да се има предвид, че Германия изрази резерви по отношение на интереса на Франция за водеща роля във важния комисарски пост,

отговарящ за икономически и парични въпроси в Европейския съюз.
Московиси беше ръководител на кампанията на президента Франсоа Оланд на президентските избори през 2012-а година, след което пое и поста на министър на финансите, но беше сменен още при първите размествания във френския кабинет през април тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *