Пикът на гръцката криза премина. Няма опасност от верижна реакция

Евросъюзът успя да преодолее сегашната финансова криза, предизвикана от сериозните бюджетни проблеми на Гърция, заяви днес бившият председател на Еврокомисията Романо Проди.
Проди, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА, се намира в момента в Шанхай, където в скоро време ще започне да преподава в Европейското международно бизнес висше училище.
„Най-лошата фаза от финансовата криза в Гърция вече е преминала и няма заплаха тя да обхване и други страни от ЕС“, отбеляза Проди, допълвайки, че не вижда друга държава от 27-те, в която събитията биха могли да се развият според гръцкия сценарий.
„Нещо повече, няма никакви основания да мислим, че еврозоната е застрашена от крах, или пък, че може сериозно да пострада от тази криза“, подчерта Проди.
Днес в. „Файненшъл таймс“, цитирайки премиера на Гърция Георгиос Папандреу, съобщи, че държавните и правителствени лидери на страните от Г20 ще разгледат инициативата на ЕС за ограничаване на спекулации със сложните видове инвестиционни ценни книжа на световния финансов пазар.
Именно спекулациите с тези книжа задълбочиха през зимата финансовата криза в Гърция и предизвикаха значителен спад на курса на еврото спрямо долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *